Amovinum bij Walter: Belgische winners, Italië/Spanje spelletje en een Japans dessert

12/11/2010

Walter begon chauvinistisch aan zijn Amovinum: we kregen eerst (blind natuurlijk) de drie Belgische wijnen die als beste waren verkozen op Megavino 2010 (schuimwijn, wit en rood). Euh, alle onwaarschijnlijke adjectieven die ik in de pers las leken vanavond niet echt nodig om deze wijnen te beschrijven. Ze zijn correct, zeker, maar echt niet uitzonderlijk.
Vervolgens had Walter een van zijn favoriete bezigheden in petto: een spelletje! Blind het onderscheid maken tussen Spaanse en Italiaanse wijnen. Lijkt evidenter dan het is... Ik meen te herinneren dat niemand foutloos was. Uit deze reeks kwam de Felsina Fontalloro 2001 er uit als beste Italiaan, en de Clos Mogador 2003 de beste Spanjaard. Leuk!
Afgesloten werd er met 4 saké's (!) met een heel deskundige uitleg van Walter. Hier heb ik echter geen formele proefnota's van. De eerste saké was troebel, lichtschuimend, erg bizar. De tweede was makkelijker, meer gekend, met witte wijn aroma's. De derde trok ronduit op een Oloroso Sherry, was voor mij veruit de mooiste van de reeks. De vierde was zeer zoet, met de kleur van PX, maar zonder de zuren om het in balans te houden. Leerrijk!