Amovinum bij mij: Comtes Lafon 2004, Giacosa 1997 en verticale Jamet Côte Brune

7/02/2014

Ik opende mijn Amovinum avond met een horizontale van de wijnen van Domaine Comtes Lafon, een belangrijke en klassieke referentie in Meursault. Buiten twee wijnen die duidelijk wat last hadden van premature oxidatie (premox), was het een mooie reeks met een indrukwekkende Perrières als topper.
Dan een kleine horizontale in 1997 van een paar wijnen van Bruno Giacosa, met spijtig genoeg de potentieel beste wijn gekurkt... Zo zie je dat geen enkele wijn, hoe gereputeerd ook, mogelijk ontsnapt aan deze kwelling. De andere wijnen konden de groep zeker bekoren, mooie rijpe Barolo's in balans en met grote klasse.
Jozef had mij een kleine Turkse blindganger er laten tussen steken... Eerste keer dat we wijn uit dat land proefden, en niemand was echt onder de indruk. Dan maar het laatste thema, een verticale van Domaine Jamet Côte Rôtie Côte Brune. Zeer klassieke Côte Rôties met zeer aromatische expressie en redelijk strak. De reeks had een kwakkelende start (een mindere fles en de tweede kurker van de avond) maar progresseerde mooi met de 1990 en 1991 als culminatie.
Ik proefde deze wijnen niet blind, de groep wel. De nota's zijn mijn proefimpressies maar de punten zijn het groepsgemiddelde.