Amovinum bij mij: Bourgogne koppeltjes en Châteauneuf 2001 met een blindganger

06/02/2015

Mijn Amovinum avond opende ik met 3 koppeltjes Bourgogne wit. Eerst een koppel Ramonet uit 2004, waar de Morgeot duidelijk de betere was van de Boudriotte, die al wat versleten overkwam. Dan 2 Meursault Villages 2005, maar wel van reuzen uit deze appellatie: Roulot en Coche-Dury. De Roulot kon niet overtuigen, de Coche was ronduit magistraal - Coche in 2005 is erg goed over de hele lijn. Tenslotte 2 Meursault Perrières uit 2005 die erg dicht bij elkaar lagen: Pierre Morey en Le Moine, waar de klasse van de Morey het net haalde.
Dan naar rood met een reeks Bourgogne in trio en duo gepresenteerd. Chambolle Villages met de finesse en het parfum van Mugnier dat er als beste uitkwam; de Roumier stelde wat teleur, ik denk nog te jong. Vosne Villages 2007 dan, met Comte Liger-Belair die domineerde - wat een wijnen maakt die toch. Rood Bourgogen werd afgesloten met een koppel Echezeaux Rouget/Comte Liger Belair 2007. Rouget gewoon veel te jong, en dus geen match voor de top klasse van Comte Liger-Belair.
Genoeg Bourgogne! Als afsluiter een reeks Châteauneuf 2001 met 1 blindganger, die haast de hoogste score van de reeks haalde: Clos Mogador, ronduit prachtig. Maar de winnaar hier was (en da's echt niet altijd zo) Domaine de la Mordorée, de gereputeerde Parker 100 punten, die deze keer effectief iets van dat niveau kon tonen. Enkel de Vieille Julienne Réservé, ook een Parker 100 punter, stelde teleur, mogelijk een slechte fles.
Achteraf nog een paar flessen bij het eten open gedaan (daar neem ik nooit formele nota's van), waar vooral de 2 Barolo's 1999 mij zijn bijgebleven: Luciano Sandrone Le Vigne en nog meer de Pio Cesare Ornato - prachtige wijnen.