Amovinum bij Michiel - iconen die niet scoren bij kaarslicht

3/02/2012

De ene avond is al eenvoudiger dan de andere om proeverijen te organizeren. Wel, op mijn Amovinum was het niet zo simpel. Want die dag was er plots stevige sneeuwval en brak België het filerecord... met 1270 km file op het hoogtepunt. Du jamais vu.
Daarnaast was er tijdens de avond ineens een algehele stroomuitval... Maar de Amovinummers zijn romantische nummers en het proeven wordt lustig verdergezet... bij kaarslicht. Zoals de foto (met moeite) laat zien.
De sneeuw had voor een paar afzeggingen gezorgd. Voor hen die wel het ontij trotseerden, had ik een paar iconen klaar staan.
De eerste reeks is een echt icoon - een verticale van Trimbach's Riesling Clos Ste Hune, door velen beschouwd als een van de beste rieslings in de wereld. Wel... Niet slecht, maar ook niet top en ook variabel. De 1994 was de beste van de reeks. Beste riesling? Dan raad ik je toch aan wat meer Duitse exemplaren te proeven.
Vervolgens een kleine horizontale van wijnen van François Mikulski uit 2004, waar de Poruzots het wel goed deed, maar de Charmes zwaar teleurstelde. Mikulski blijft een enigmatisch domein.
Drie superklassieke en oudere Bandols van het uitstekende domein Tempier. Dit waren de specialere cuvées La Migoua en La Tourtine, enkel in betere jaren geproduceerd. De 1990 La Migoua was hier de beste.
Vervolgens een erg teleurstellend iconisch koppel Valpolicella's, alletwee ondermaats en mogelijk te ver, alhoewel ze de reputatie hebben lang te houden - quod non. Vooral de Dal Forno was toch wel een teleurstelling.
Als afsluiter weer een iconische verticale: Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire. Deze cuvée, enkel in de betere jaren geproduceerd, wordt door Parker en klein peerke telkens de hemel in geprezen, met een reeks 100-punten scores er bij, maar viel hier toch stevig door de mand. De 2000 kon nog het meest bekoren.
Zo zie je, grote namen en reputaties doen het niet altijd. Soms wel, gelukkig.
(De gepubliceerde scores zijn de gemiddelde scores van de groep, omdat ik natuurlijk als schenker niet blind kon proeven. De commentaar is wel van mij)