Amovinum bij Jean-Paul: kurk, verrassingen plus & min en een onbekende top Côte-Rôtie

30/04/2014

De kurkduivel was zeer present op JP's Amovinum, niet minder dan 3 slachtoffers, waaronder, o ramp, een normaal prachtige Côte-Rôtie Belle Hélène 1998 van Michel Ogier...
De witte openingsreeks was Meursault 2008, nog flink gesloten, met de Coche die het haalde maar duidelijk ook nog geduld vraagt. Maar ja, dan kan de premox duivel om de hoek komen piepen in witte Bourgogne, zoals de Clos 2004 van Fèvre nog maar eens bewees.
Vervolgens een Pinot reeks uit Frankrijk en de USA. Alles proefde nogal moeilijk, zaten deze wijnen op een slecht moment? De Clos des Lambrays 2009 was ronduit eigenaardig.
Via een Ribera koppel naar een reeks Châteauneuf 2004, drinken allemaal redelijk mooi met de kenmerkende fraicheur van dat koelere jaar, iets wat deze wijnen zeker niet schaadt. De Clos des Papes en de Marcoux VV overtuigden.
Tenslotte een noordelijke Rhône Syrah reeks, waar vooral de Domaine Vernay (niet te verwarren met Georges Vernay uit Condrieu) Côte-Rôtie Les Grandes Places 1999 een unaniem zeer sterke indruk maakt - echt een prachtige klassieke Côte-Rôtie zoals ik ze erg graag mag. Een top afsluiter voor een avond met hoogtes en laagtes, maar ook dat is wijn ontdekken, leren en blind proeven!