Amovinum bij Ive: een Belgisch mijnenveld en verticale Malescot Saint-Exupéry

30/04/2010

Ive houdt wel van spelletjes. Zo is hij nu eenmaal. De foto is dan ook geen toeval, het is Ive op en top. En zo ook in zijn proeverijen: als hij zijn allerbeste (wijn)vrienden even kan belachelijk maken, zal hij het zeker niet laten. Want zei ik al dat Ive van spelletjes hield?
Eigenlijk hadden we het moeten weten. Eigenlijk kennen we hem toch wel. En een gewaarschuwd man is er twee waard... Maar die avond leken we eerder een half dan wel dubbel. Want we zijn met twee voeten tegelijk in elke val getrapt die Ive ons gespannen had. Hij wisselde namelijk Belgische wijnen met allerhande vreemde vogels... Duitse rieslings, Italiaanse pinot gris, zelfs zowaar Californische chardonnay... En we hebben dat dus niet goed geproefd. Hij heeft ons goed liggen gehad, en wij waren niet goed genoeg. Punt.
A propos, wijn van deze reeks was de Genoels Elderen Goud 2000. Alle vorige keren dat ik dat proefde vond ik dat dat veel te veel eikregime had gekregen, maar blijkbaar komt dat na 10 jaar in balans en wordt dat mooi versmolten. Knap. En hoopvol voor de Belgische wijn. Daarentegen blijven veel Belgische wijnen toch matig - ik ga nog niet mee in de hype, maar kijk hoopvol toe.
Vervolgens een mooie verticale van Malescot Saint-Exupéry, een erg degelijk en regelmatig domein uit Margaux dat nog aan redelijk prijzen verkocht wordt (of moet ik zeggen 'werd' na de 2009 primeur campagne?). Voor mij was de 2004 een verrassing, en ook de groep scoorde die even hoog als de veel meer gereputeerde 2005.