Amovinum bij Hans: Condrieu 2011, Rasteau 2007 en Pic Saint Loup 2007

6/09/2013

Hans opende met een leuk thema: 6 Condrieu's 2011, het is te zeggen 5 Condrieu's en 1 Viognier van net buiten de appellatie. Het niveau van de wijnen was zeer mooi zoals de scores laten zien, met een voorkeur voor die van Yves Cuilleron. Het slimme geld koopt trouwens die Viognier "des vignes d'à côté", goedkoper dan AOC Condrieu, maar staat er wel degelijk.
Vervolgens een kwartet Rasteau's uit het geroemde maar warme jaar 2007, en daar hadden de meeste een beetje last van. Goede drinkwijnen maar minder verheven dan de commentaren bij het uitkomen van die wijnen lieten verhopen. De Domaine Les Grands Bois Cuvée Marc had de lichte voorkeur van de groep.
Tenslotte een heerlijke collectie van een van mijn favoriete appellaties, Pic Saint Loup. Hier kan je wijnen vinden van een grote complexiteit, met een echte persoonlijkheid en dit voor zeer redelijke en soms ronduit goedkope prijzen. De Languedoc blijft enorm onderschat naar mijn gevoel, en de Pic Saint Loup is een van de beste appellaties van de streek. Vol maar toch strak met een duidelijke fraicheur, grote finesse en complexiteit (omwille van de kalklagen, dezelfde die je in Chablis aantreft), mineraliteit, zeer typische Syrah aroma's, vaak heerlijk. En 2007 maakte zijn reputatie als topjaar helemaal waar. De Clos Marie Metairies du Clos Vieilles Vignes haalde het nipt voor een echte klassieker, de Grande Cuvée van Domaine de l'Hortus, al heel vele jaren op een hoog niveau. Maar de meeste andere wijnen volgden op korte afstand. Dit is een thema waar je mij altijd plezier mee doet!