Amovinum bij Guy - Port night

17/06/2016

De laatste proeverij voor de zomervakantie behoort Guy toe - tradities zijn er om in ere te houden. En dit zou een speciale worden, met een verticale Taylor's Vintage op het einde.
Maar er werd gestart met wit, eerst 3 droge Duitse Rieslings uit 2009 met vooral een erg mooie Emrich-Schönleber Halenberg GG. Dan 3 Bâtard-Montrachet ook uit 2009, met daarbij - o ja - een reeds geoxideerde Etienne Sauzet, schande! De zeer mooie Jean-Marc Boillot Bâtard maakte echter veel goed.
Een tussenthema rood om op snelheid te komen: 2007 Châteaneuf-du-Pape. Een erg rijp jaar, maar ik hou er wel van omwille van de dragende zuren en de vaak boeiende mineraliteit. De Clos du Mont Olivet Cuvée Papet en de Clos des Papes waren de winnaars van een mooie flight.
Op naar het hoofdthema! Een verticale Vintage Port van Taylor's, dat proef je niet zo vaak, en al zeker niet als die teruggaat tot 1970 en de jongste een 1997 is. Het is niet evident, zo'n reeks versterkte wijnen, maar het lukte toch, en het hoge niveau hielp. Sommige wijnen hadden een beetje een alcohol toets in de afdronk, maar bij de beste was die alcohol zeer mooi versmolten.
De 1994, die nog altijd erg jong proeft, was voor de groep de nipte winnaar van een prachtige flight, vlak voor de 1977 en met de 1983 en de 1970 er vlak achter. Erg boeiende reeks, prachtig om de evolutie te zien. Wijnen die eeuwig kunnen meegaan.