Amovinum bij Guy - Chassagne-Montrachet 1er Cru 2010, Clos Marie, Chianti 2009, Perrot-Minot

03/03/2017

Zoek je strakke wijnthemas? Dan moet je bij Guy zijn. De meester van de strakke thema's. Jaren is hij er mee bezig om de juiste thema's bij elkaar te sprokkelen. Maar dat vind ik fantastisch, da's erg leerrijk. En als Guy bij invoerders, of op het domein, of in de regio, of op veilingen (en soms ook door te ruilen bij vrienden liefhebbers...) aan het zoeken is naar die ene fles voor die ene reeks die hij al gepland heeft in 2023, wel, dan ben ik erg dankbaar om daar bij te mogen zijn.
Dus Guy opent zijn Amovinum met een strak thema van 6 witte Chassagne-Montrachet 1er Cru 2010. Een zeer mooi jaar in witte Bourgogne, maar toch in zijn evolutie niet altijd voorspelbaar...
Sommige van deze wijnen evolueren toch wel erg snel, met zelfs al eerste sporen van premox... Soms is het zeker flesvariatie, want het toeval wil dat ik dit verslag aan het typen ben bij een zeer mooi, strak glas Henri Germain Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2010, wat in de proeverij zeer teleurstellend overkwam, met duidelijke premox. Wel, vanavond is dat niet zo, begrijpe wie kan.
En onze (blinde voor alle duidelijkheid) witte Bourgogne proeverijen tegenwoordig beginnen op wereldkampioenschappen voetbal te lijken: op het einde winnen de Duitsers... Wel, tegenwoordig wint op het einde bij onze proeverijen erg vaak... Pierre-Yves Colin-Morey. Ook nu weer overtuigend met een zeer mooie Chenevottes.
Op naar rood, met een duik naar het zuiden, met (opnieuw) (wat dacht u) een zeer strak trio: de drie cuvées van het bekende domein Clos Marie op Pic Saint Loup, mooie reeks, met de beste cuvée, Les Glorieuses, als beste zoals het hoort.
Nog verder naar het zuiden, naar Italië: een (natuurlijk) strak thema 2009 Chianti Classico. Prachtige reeks eigenlijk, toont nog maar eens waarom Chianti Classico eerder uw "go to" traditionele appellatie moet zijn in Toscane dan bijvoorbeeld Brunello of Vino Nobile... Want kijk ook naar de prijzen. Smakelijke wijnen met echte complexiteit, zo heb ik ze graag. De Volpaia Coltassala was de winnaar van deze hoogstaande reeks.
Als Guy een niet-strak thema doet, is het eigenlijk nog altijd strak. Want rode Bourgogne en Oregon Pinot Noir, da's toch niet echt strak? Behalve als de wijnen allebei van het domein Drouhin zijn... En deze keer boog Bourgogne het hoofd voor de Oregon, maar mogelijk heeft de Clos des Mouches 2010 nog wat tijd nodig om echt zijn mogelijkheden te tonen.
Als afronder... Ik zie het, u kan het al raden. Een strak thema. Grand cru's van 1 gemeente, in 1 jaar, van 1 domein. De Grand Cru's 2006 van Perrot-Minot uit Gevrey-Chambertin waren de afsluiter en het hoogtepunt van de strakke avond, met de Chapelle en de Bèze die voor de groep evenveel punten kregen - voor mij was de Bèze marginaal beter. Maar ach, zo strak moet je het ook allemaal niet bekijken.