Amovinum bij Frans - wit ouder dan 10 jaar, Barbera 2004, Albino Rocca

7/06/2013

Frans opende met een thema witte wijn ouder dan 10 jaar zonder Chardonnay, maar dat mag ons van Frans niet echt verbazen! Boeiende reeks, waar vooral de Georg Breuer en zeker de Sancerre d'Antan van Henri Bourgeois boven het maaiveld uitschoten. Oudere Duitse Riesling die goed scoort is natuurlijk geen verrassing, maar de Bourgeois bewijst dat je top Sancerre perfect kan laten rijpen.
Vervolgens een reeks Barbera uit het prima jaar 2004, met toch flink wat controverse: sommige wijnen waren iets te veel 'gemaakt' en leden onder een te zwaar houtregime. De Barbera Scagliola van Sansi kwam als duidelijke favoriet naar boven.
Tenslotte gunde Frans ons nog eens een boeiend zicht in het portfolio van Albino Rocca, briljant wijnmaker uit de Piemonte die vorig jaar om het leven kwam bij een ULM ongeval. Alhoewel de meeste wijnen echt veel te jong waren en vaak wat moeilijk in te schatten, kon je toch vaak het mooie pure fruit merken, en de grote materie die de tannines perfect in balans weet te houden. De 2006 Barbaresco Vigneto Brich Ronchi RIserva was ronduit magistraal.