Amovinum bij Frans - rijpe droge Duitse Rieslings, Lagrein, Barolo 2001

04/04/2014

Frans opende met een reeks oudere droge Duitse Rieslings die allemaal van een erg mooi niveau waren. Niet helemaal een verrassing dat de Breuer Berg Roseneck 2001 als topper uitkwam - prachtige wijn van een topdomein.
Vervolgens een mysterie rode wijn waar we allemaal "all over the place" zaten in onze verwoede pogingen om te vinden wat het was... Enkel Hans zat al juist vanaf de eerste wijn, alhoewel hij achteraf ook niet altijd heel zeker was :-) Lagrein dus, de indigene rode druif van Alto Adige, die in de juiste handen mooie resultaten kan tonen - belangrijk hierbij is de maceratietijden niet te lang te maken om de van nature agressieve tannines in controle te houden. Alle geproefde wijnen waren van een mooi niveau, met een lichte groepsvoorkeur voor de Taber van Cantina St. Magdalena.
Dan het afsluitende rode thema: Barolo 2001. Boeiend jaar in Piemonte, wat ook duidelijk was in deze reeks. Boglietti Brunate, Clerico Pajana en Rocche dei Manzoni Santo Stefano Riserva waren prachtige wijnen, maar de reeks werd overtuigend gedomineerd door de Guiseppe Mascarello Monprivato. Eerste keer dat ik deze mythische wijn mocht proeven, een waar voorrecht en genot. Bedankt, Frans!