Amovinum bij Frans - Duitse Riesling Trocken 2007, Rouvinez, Braida, Raul Perez

02/06/2017

Frans kiest vaak eigenzinnige thema's voor zijn Amovinum avonden, en dat is steeds leerrijk! En vaak lekker. En spannend. De openingsreeks was nog relatief klassiek: 4 Riesling Grosses/Erstes Gewächs uit 2007, een erg mooie en regelmatige reeks, met de Dr. Crusius Felsensteyer GG als nipte winnaar.
Dan iets helemaal anders (en ook wel wat minder na de mooie Rieslings): 2 wit en 2 rood van Domaines Rouvinez uit de Valais, wel interessant. Het waren opwarmers voor een erg leerrijke en boeiende reeks: de Montebruna en Bricco dell'Uccellone Barbera's van Giacomo Bologna (Braida). Vooral de grote klasse van de Montebruna kon mij erg boeien, maar natuurlijk is de Bricco dell'Uccellone nog intenser. Montebruna is een recente cuvée van Giacomo Bologna, omdat hij deze wijn pas als cuvée wou bottelen als hij er in slaagde om de volledige wijngaard te verwerven... Zo hard boeit deze terroir hem. En hij heeft gelijk dat het boeiend is.
Het laatste thema was een absolute verrassing op erg hoog niveau: een hele reeks wijnen van Raul Perez, de cultreferentie voor de Mencia druif. Uiteindelijk werd Mencia wel geraden als thema (ik meen dat JP of Hans eerst was?), maar deze wijnen zijn niet "your average Joe Bierzo"... Erg intens, complex, met fris fruit, focus, steeds in zeer mooie balans met de fijne zuren om de wijn te steunen. Indrukwekkende reeks, met de 2009 Ribeira Sacra El Pecado als meester in deze prachtige reeks. Bedankt, Frans!