Amovinum bij Frans - Duitse Riesling, Reine des Bois, Douro, noordelijke Piemonte

21/09/2018

Frans opende zijn Amovinum avond met een reeks Rieslings van minstens 10 jaar oud uit de 5 belangrijkste Duitse appellaties. Robert Weil uit Rheingau won deze mooie reeks voor Gunderloch uit Rheinhessen.
Dan een verticale van Domaine de la Mordorée Châteauneuf-du-Pape Cuvée La Reine des Bois, waar de 2007 mooie balans toonde en de reeks won.
Op naar Portugal (waar niemand blind op kwam) met 4 zeer mooie Douro cuvées (Frans, was er een specifieke band tussen die cuvées? Ben ik vergeten en had het niet genoteerd...), met de Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2008 als topper.
Geen proeverij bij Frans zonder Italië! En deze keer de noordkant van Piemonte, met appellaties als Carema, Gattinara en Boca. Deze waren voor de Tweede Wereldoorlog de populairste appellaties in Piemonte en een groot succes in nabijgelegen Milaan. Pas vanaf de jaren vijftig kwamen Barolo en Barbaresco op de voorgrond. Dit zijn haast alpiene wijnen, maar met een erg mooie balans en finesse, en vaak een interessante kruidigheid. De winnaar was de Lessona 2010 van Proprieta Sperino.
Ik denk dat ik bij Frans altijd al iets bijgeleerd heb, en deze avond was dat zeker het geval.