Amovinum bij Frans - Alto Adige Sauvignon, Etna Rosso, Chave Hermitage

05/06/2015

Het eerste thema op de Amovinum avond van Frans was een interessante reeks Sauvignon Blanc uit Alto Adige, of Süd-Tirol zo u wil, toch een van de beste regio's van Italië voor deze druif. De Sanct Valentin van San Michele Appiano (of St Michael Eppan zo u wil) was de favoriet van de groep, kort gevolgd door de Quarz van Cantina Terlan. Wijnen die uw verkenning verdienen.
Van het uiterste noorden van Italië naar het uiterste zuiden op de flanken van de Etna voor een mooie reeks Etna Rosso, met de Nerello Mascalese druif in de hoofdrol. Vaak met een mooie balans en verfijning die je niet met het zuiden zou associëren, heeft haast iets Bourgondisch. Een reeks met mooie scores, waar het wijndomein Girolamo Russo de top 2 wegkaapte met 2 verschillende wijnen. Zeer mooi.
Maar afsluiten deed Frans in Frankrijk, met een monument uit de noordelijke Rhône: Hermitage van Jean-Luis Chave, een kleine verticale van 3 opeenvolgende jaren. Alle drie scoorden goed, de 1996 en de 1997 ex-aequo op 1. Mooie afsluiter!