Amovinum bij Frank - Piemonte 1999, Alion verticaal, La La's 1996

6/01/2012

Frank opende de avond met een mooie reeks Piemonte wijnen uit 1999, een jaar dat nu mooi op dronk begint te komen. Bij de Aldo Conterno Barolo Colonnello liepen de meningen flink uiteen - ik was veel minder enthousiast dan een aantal medeproevers. Voor de groep was de Clerico Barolo Ciabot Mentin Ginestra de wijn van de reeks, ik schatte de Enzo Boglietti net iets hoger in, maar alletwee mooie wijnen.
Dan volgde een verticale van Alion, een van de betrouwbare namen in Ribera del Duero. Enkel de 1996 stelde een beetje teleur, de andere jaargangen toonden de typische regelmaat van het huis, met de 2004 die er boven uitstak.
Tenslotte weer een jaargang in Frank's verkenning van de 3 La La's van Guigal - al bijna 30 jaar de topreferenties in Côte Rôtie. Dit keer wel uit het moeilijkere jaar 1996, en dat was wel te merken. De La Mouline had niet zijn gebruikelijke aromatische verleiding, de La Turque scoorde redelijk en de La Landonne toonde wel de kwaliteit van die terroir. Altijd een voorrecht om die wijnen te mogen proeven, uit welk jaar dan ook.