(Nota's van een bezoek aan Fernando Principiano in mei 2004) Dit is nog een vrij jong wijnbedrijf. Vroeger verkochten ze hun fruit aan andere domeinen, maar vanaf 1997 begon Fernando met eigen vinificatie. Het domein beslaat 9 hectare in totaal, maar 3 hectare met jonge Nebbiolo wordt en vrac doorverkocht. Fernando is zijn leerschool begonnen bij Paolo Scavino, met als gevolg dat hij initieel erg de moderne stijl Barolo volgde. Maar na verloop van tijd en met meer ervaring situeert hij zich nu in het midden tussen de twee scholen, en wil het beste van beide kanten combineren. Als illustratie hiervan gebruikte hij vroeger tot 70% nieuwe eiken vaten voor een vatrijping van 2 jaar, maar nu is dat slechts 30% nieuw voor maximum anderhalf jaar. Dit resulteert in beter gebalanceerde wijnen, met nog een duidelijke Piemonte-typiciteit.
1
Ferdinando Principiano - Dolcetto Santa Anna 2003
87
Italië >
Piemonte >
Dolcetto d'Alba >
Ferdinando Principiano >
Dolcetto Santa Anna >
2003 •
rood -
Dolcetto
Vatstaal. Primaire kersen, erg zuiver fruit in de neus. In de mond goede structuur en concentratie, met als gevolg dat de tannines nogal streng zijn voor een Dolcetto, wat nogal typisch is voor dit jaar. Mooi, maar voor sommigen niet speels genoeg voor een Dolcetto. 87/100.
2
Ferdinando Principiano - Barbera La Romualda 2001
90
Italië >
Piemonte >
Barbera d'Alba >
Ferdinando Principiano >
Barbera La Romualda >
2001 •
rood -
Barbera
La Romualda is een cuvée met 2 componenten: Een stuk van de wijngaard Pian Romualdo (65 jaar oud), en een stuk van Boscareto (40 jaar oude stokken).
Mooi fijn hout en mooi rood fruit, fijn en toch krachtig – zonder twijfel mede dankzij de oudere stokken. In de mond blijft het erg fijn en met een goede structuur. Redelijke complexiteit voor een Barbera, en goede lengte. Mooi, en met niet te veel barrique invloed, waar sommige moderne Barbera’s toch wel last van kunnen hebben. 90/100.
3
Ferdinando Principiano - Barbera La Romualda 2003
91
Italië >
Piemonte >
Barbera d'Alba >
Ferdinando Principiano >
Barbera La Romualda >
2003 •
rood -
Barbera
2003 was geen eenvoudig jaar volgens Fernando Principiano, met vaak veel suikers maar niet altijd de juiste fenolische rijpheid. Hij vindt ook dat de Dolcetto en Barbera meer succes hadden dan de Nebbiolo, die meer last had van de hitte.
Vatstaal. Donkere kleur, jong. In de neus nog flinke, onversmolten eik, meer kirsch en liquoreus dan de 2001. De mond is erg geconcentreerd maar met zachte tannines, al lang niet slecht maar met vooral een mooie toekomst voor de boeg.
De 2003 Barbera La Romualda heeft bijna 15 graden alcohol. Fernando Principiano vertelt dat toen hij probeerde in te schatten wanneer best te oogsten, zijn metingen op een bepaald moment aanwezen dat op Boscareto het potentieel aan graden alcohol in de druiven 13,8 was, en op Pian Romualdo zelfs 16,3 graden! Hij besloot dus direct te oogsten, en de combinatie van de twee levert dus 15 graden op. Maar dit stoort absoluut niet, de alcohol is perfect geïntegreerd in de wijn. 91/100.
4
Ferdinando Principiano - Barolo Boscareto 1999
93
Italië >
Piemonte >
Barolo >
Ferdinando Principiano >
Barolo Boscareto >
1999 •
rood -
Nebbiolo
Boscareto ligt naast Cascina Francia in Serralunga, de wijngaard van Giacomo Conterno. Kleur eerder klassiek. Erg mooie neus, met fijne bloemen en rijp zoet fruit; een kleine toets hout is niet storend en niet modern dominant. In de mond erg fluwelig en met een mooie lengte. 93/100.
5
Ferdinando Principiano - Barolo Boscareto 2000
91
Italië >
Piemonte >
Barolo >
Ferdinando Principiano >
Barolo Boscareto >
2000 •
rood -
Nebbiolo
Vatstaal. Gelijkaardige kleur, maar iets minder intens. In de neus ligt het hout er een beetje onversmolten bovenop (wat wel logisch kan zijn met een vatstaal). De mond is ook mooi, maar iets fijner en magerder en met ook wat minder fruit dan de 1999. 91/100.
6
Ferdinando Principiano - Barolo Boscareto 2001
94
Italië >
Piemonte >
Barolo >
Ferdinando Principiano >
Barolo Boscareto >
2001 •
rood -
Nebbiolo
Vatstaal. Deze wijn zit nu in inox cuves na anderhalf jaar op hout te hebben gelagerd. Neus is erg mooi met veel beter versmolten hout dan de 2000 en erg fijne complexe aroma’s van kruidigheid en zuiver fruit. De neus is ronduit heerlijk. De mond enveloppeert heel mooi, deze wijn is veel expansiever dan alle vorige, met heerlijke rondeur, fijn klassiek zoet met ook een toets vanille. Erg lang, knappe concentratie. Dit is zonder twijfel de beste Barolo die Principiano al maakte. 94/100.