In het Fornuis - Le Moine 2007

10/05/2010

Mounir Saouma, de zeer energetische drijvende kracht achter het négoce domein Lucien Le Moine, was op bezoek in België. Samen met een aantal Bourgognefanaten had ik het geluk een paar van zijn rode 2007s te proeven, gecombineerd met een mooie verticale van zijn Clos de la Roche tussen 2008 en 2002. Geen slecht vooruitzicht!
Zoals je kan terug vinden in vroegere nota's heb ik Mounir al bezocht bij hem op het domein. Hij is een extreem gepassioneerd wijnmaker, met aandacht voor elk detail dat een verschil kan maken. Terroir expressie staat boven aan zijn agenda, wat verklaart dat hij zoveel verschillende bottelingen heeft (en soms per botteling niet meer dan een vat of zelfs minder).
We starten met twee witte wijnen als aperitief, waarbij de Meursault Charmes van 1962 toch wel verbaast door zijn frisheid, niet slecht voor een wijn van mijn leeftijd!
De 2007s die we proefden kwamen allemaal uit Chambolle-Musigny. 3 premier cru's, en de Grand Cru Bonnes Mares, die duidelijk de reeks domineerde, alhoewel ik ook wel erg van de Amoureuses hield.
De verticale Clos de la Roche was een zeer mooie reeks, ter bewijs van het niveau van de terroir en de wijnmaker. De 2005 kwam er als beste uit, maar alle andere jaargangen stonden er wel degelijk. Enkel de 2003 leek mij nu wat moeilijker.
Erg mooie, en zoals steeds met Mounir een erg leerrijke proeverij.