In het Fornuis - Châteauneuf 2000

8/06/2007

Een eerste grote vergelijking van een flinke reeks Châteauneufs van het warme, volle, dikke jaar 2000. Het idee was dat deze jaargang toch een beetje de nodige zuren en tannines mist om echt langlevend te zijn, en ze dus al benaderbaar zouden moeten zijn. Nu, dat waren ze vaak wel, maar er is geen angst, verval was er niet echt bij op een enkele uitzonderingen na misschien. Wel zijn ze allemaal flink alcoholisch, vaak niet erg subtiel, maar dan ook wel vaak erg lekker. Toch is 2000 niet het klassieke grote millésime zoals 1998 of 2001, daar is het allemaal iets te rond voor.
Problematisch met deze proeverij was ook dat er niet genoeg spuugemmers voorhanden waren... En dat maakte het einde halen van zo'n alcoholbommen-reeks een hele opgave...
In deze proeverij waren de 'modernisten' de winnaars: Usseglio Deux Frères, Mordorée, Vieille Julienne Reservé, en zelfs Beaurenard Boisrenard, een wijn die vaak te modern lijkt en soms goede structuur mist, was nu erg verleidelijk en lekker. Pijnlijkst was de gekurkte Beaucastel Hommage à Jacques Perrin - wat zonde!

Thema's: