Euryanthe Feestavond 2014

7/01/2014

Er zijn van die proeverijen die je niet snel zal vergeten. Wel, dit is er zo 1. Want een volledige horizontale rood van Domaine de la Romanée Conti drinken, het gebeurt niet elke dag. Of maand. Of jaar. Of leven. En dank zij de gulheid van Herwig mochten we dat meemaken op de jaarlijkse Euryanthe feestavond.
Voor alle duidelijkheid, de wijnen van DRC werden "single blind" geschonken, wat wil zeggen dat we wel wisten dat het DRC 2004 was, maar niet in welke volgorde ze kwamen. Al die wijnen waren, zelfs in een minder jaar als 2004, van een zeer hoog niveau natuurlijk. De Echézeaux, die het meest open was van de reeks, werd door de groep het meest gewaardeerd. Dan had je een paar wijnen die in een moeilijkere fase zitten (Grands-Echézeaux, Romanée-Saint-Vivant) en zich niet volledig ontplooien. En voor mij waren er twee (La Tâche, Romanée-Conti en Richebourg) die redelijk gesloten waren, maar echt diep en mysterieus, wat ik een heerlijke ervaring vind. Voor mij was de Richebourg de (marginaal) beste van de reeks. Maar ieder die dat tegenspreekt, heeft ook gelijk.
De andere leden brachten voor deze feestavond ook zeer mooie flessen uit hun kelders mee, en daarbij waren zoals je kan zien een aantal echte toppers: Montrachet van Sauzet 2006, Puligny Folatières van d'Auvenay, La Mission Haut Brion 2000, en nog Romanée-Saint-Vivant 1990 van DRC als verrassing... Eigenlijk was alles op een prachtig niveau buiten een teleurstellende Bienvenue-Bâtard-Montrachet van Carillon, maar dat leek een flesfout.
Heerlijke avond weeral, ook op een toplocatie: restaurant Nomad op het Eilandje in Antwerpen, een echte aanrader voor dit soort aangelegenheden. En namens heel Euryanthe nog eens bedankt, Herwig!