Euryanthe - Corton Charlemagne 2006 en Bourgogne rood 2007

27/11/2012

Twee grote thema's op deze Euryanthe. Eerst wit: Corton Charlemagne 2006. Dit jaar is niet evident in witte Bourgogne, vaak nogal exotisch van karakter met soms een gebrek aan zuren, en mineraliteit die hierdoor kan gemaskeerd worden. Corton-Charlemagne is natuurlijk wel een prachtig pure, zeer minerale terroir die ook eerder wat koel kan overkomen, dus interessant om zien hoe deze in een jaar als 2006 overkwam. In het algemeen was het niveau redelijk maar niet exceptioneel, en waren de wijnen inderdaad vaak eerder bloemig/fruitig van karakter dan wel mineraalbommen.
Ieder mag dan 3, 2 en 1 punt geven aan zijn persoonlijke top 3. Zo gingen het podium naar de CC van Bouchard Père & Fils (24 punten), die ook door Allen Meadows als beste CC van dat jaar werd bestempeld. Eigenaardig genoeg was de 2de score voor een blindganger... De Châteauneuf-du-Pape Magis Blanc van Rotem & Mounir Saouma (13 punten). Niemand die een blindganger verwachtte (buiten de dader :-), en ook niemand die dus hier over struikelde, wat ook een verdienste was van de wijn zelf! Grappig genoeg scoorde hij zelfs beter dan de CC van Lucien Le Moine, het Bourgogne domein van de Saouma's. Als derde kwam de Faiveley uit de bus (7 punten). Straf genoeg scoorde de mythische CC van Coche-Dury helemaal niet... Niet enkel bij mij maar ook bij de groep.
Commentaar van Herwig kan je ook lezen op http://wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=75824
Dan Bourgogne rood 2007. Dit is een jaar dat mij wel kan bekoren, omdat het snel op dronk is (en ik het dus kan drinken terwijl ik moet wachten op al die jaargangen die meer rijping vragen), en vaak zeer aromatisch is (wat ik ook al heerlijk vind). Minpunt is dat ze een beetje body missen om echt een groter jaar te zijn. Maar zoals de Fransen zeggen, "ce sont des vins de plaisir", niet noodzakelijk het grootste dat je ooit zal drinken, maar verdorie lekker en trouw aan zijn streek en expressie van pinot fruit.
Zoals je kan zien is (buiten 2 gekurkte wijnen) het niveau van de wijnen zeer goed. De top drie van de groep waren een prachtige Vosne-Romanée Aux Reignots van Comte Liger-Belair, de vaak sterke Gevrey-Chambertin Clos Saint Jacques van Armand Rousseau (22 punten) en de Le Moine Vosne-Romanée Les Gaudichots (4 punten). Bewijs dat bij goede domeinen ook in minder gereputeerde jaren mooie wijnen gemaakt worden.