Euryanthe - Bourgogne wit 2005

10/10/2012

Er is flink wat controverse rond witte Bourgogne jaargang 2005. Dat dat een gezegend jaar voor rood is staat vast (maar geduld is nog vereist), maar het wit geeft vaak de indruk dat het niet goed weet waar naar toe. De monolitische indruk die je soms krijgt, de minder duidelijke focus... en anderzijds de dreiging van premature oxidatie? Een jaar om op te volgen dus.
Herwig had alle wijnen dubbel gedecanteerd in de namiddag, iets dat achteraf gezien de wijnen zeker goed heeft gedaan. De wijnen werden blind geserveerd in duo's. Algemene vaststelling die avond is dat de premier cru's mooi beginnen te drinken, maar dat de grand cru's nog aan de jonge kant zijn. De Chablis reeks werd ontsierd door een gekurkte Dauvissat Les Clos, en gedomineerd door die andere usual suspect: Raveneau Les Clos.
Premox? Wel, Comtes Lafon Goutte d'Or en Henri Boillot Bâtard-Montrachet. Er was ook discussie over de Le Moine Montrachet, maar mij leek het eerder flinke rijpheid. Op te volgen...
De premier cru's waren gemiddeld van een erg mooi niveau, met een paar echte uitschieters. De grand cru's hebben nog een groot potentieel dat ze moeten waarmaken, maar hadden indrukwekkende présence. Per toeval zat de Corton-Charlemagne van Pierre-Yves Colin er twee keer in, en kreeg gelukkig blind consistente punten. De algemene winnaar was toch een premier cru... Maar natuurlijk niet eender welke: Domaine d'Auvenay Meursault Goutte d'Or.
Bij het eten een leuke reeks Vosne-Romanée grand cru's 1999, die allemaal aan elkaar gewaagd waren. Een La Tour Blanche 2001 was een mooie zoete afsluiter.
De nota's van Herwig kan je lezen op http://wineberserkers.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=73268. Sfeerbeelden van de avond kan je bekijken op http://vinotwit.com/post/45019764869/sfeerbeelden-van-de-euryanthe-avond...