Euryanthe - Bourgogne rood 2009 en Chablis 2004 Les Clos

8/05/2012

For the sake of science durven we bij Euryanthe al wel eens een te jonge wijn proeven. Iemand moet het doen. Nu, in het geval van rode Bourgogne 2009 is dat niet noodzakelijk heel erg, want dat is een erg genereus jaar waar van te verwachten valt dat het nu nog erg lekker zal drinken, op zijn eerste fruit. Dus dat waren de rode thema's, in twee reeksen, blind geproefd (de witte ook trouwens).
Eerst dus Bourgogne rood 2009 Villages. Mooie kwaliteit in het algemeen, met een zeer mooie Vosne van Mongeard-Mugneret en de Gevrey van Guillon, plus een reeks wijnen die zeer kort daarop volgen. En de blindganger - de Morgon Côte de Py Beaujolais van Jean Foillard - werd er zonder probleem uitgefilterd.
Vervolgens een wit thema grotendeels meegebracht door Ive (met een instinkertje bij): Chablis Grand Cru Clos 2004. Mooie reeks, zoals steeds te verwachten, en de Raveneau en Dauvissat die de rest achterlaten. Ook zoals steeds te verwachten. Lekker!
De tweede reeks rode Bourgogne 2009 ging een trapje hoger met Premier en Grand Cru. Ook hier een erg sterke reeks met enige echte uitzondering de Clos de la Roche van L&A Lignier - het is inderdaad eigenaardig wat er met deze wijnen (en dit domein) aan de hand is. De terechte winnaar was de Clos Saint Denis van Michel Magnien - zeer mooie wijn. Méo-Camuzet Vosne Chaumes en Rousseau Clos Saint Jacques zaten er kort achter. Je merkte in deze reeks nog meer dan in de vorige dat alhoewel deze wijnen nu erg yummie kunnen zijn, ze zeker het nodige geduld gaan belonen.