Euryanthe - Bourgogne 2001 wit en rood

23/11/2010

Een wit en een rood thema voor deze Euryanthe, allebei uit 2001. De indrinker uit 1966 (!) was nog verbazend fris voor zijn respectabele ouderdom, erg sterk.
Bij de reeks witte was voor mij de Raveneau Les Clos de beste (alhoewel 2001 in Chablis een zwakker jaar is dan in de Côte de Beaune), op de voet gevolgd door Jean (Henri) Boillot's Puligny Clos de la Mouchère. The usual suspects eigenlijk! Nog maar eens een fijne premature oxidatie ervaring met Comtes Lafon Meursault Perrières... Weerom een voorval met een erg dure fles die voortijdig versleten is.
Bij de rode wijnen een duidelijke vaststelling: Natuurlijk is terroir belangrijk, maar de wijnmaker maakt toch het finale verschil. Misschien juist extra in een jaar als 2001, wat toch redelijk onregelmatig was en dus de betere wijnmaker bevoordeelt. Winnaar van de reeks was DRC's Romanée-Saint-Vivant, briljant gewoon. Rovani noemt dat een lichte, simpele wijn en scoort dat 88-89? Misschien maar best dat hij de Bourgogne reviews voor Parker niet meer doet. Dus, grote terroir, grote wijnmaker, grootse wijn. Maar bij de achtervolgers stond Domaine Leroy's Savigny-lès-Beaune Les Narbantons, toch een bescheidener terroir dan Clos Vougeot of Bonnes Mares, maar wel gemaakt door een veel betere wijnmaakster - Lalou Bize-Leroy. Méo Vosne Chaumes was ook mooi (ook weer niet toevallig), en zeker ook Géantet-Pansiots Charmes-Chambertin.
De kurkduivel heeft ons twee keer getreiterd, en telkens met potentieel heel mooie flessen: Trapet's Chambertin en DRC Romanée-Saint-Vivant 1982 als afsluiter... Maar toch mogen we niet klagen, want het was weer een heel mooie en leerrijke avond.