In Euryanthe - Belgen en topwijnen

20/01/2010

Ons Euryanthe proefclubje heeft bij deze beslist dat er een keer per jaar een genietproeverij zal zijn, waarbij ieder een (of kom, allé, twee) fles(sen) meebrengt die hij graag zou delen met andere winegeeks. Dat hoeft echt niet het duurste te zijn of het meest speciale; maar elke wijnliefhebber heeft in zijn/haar kelder zonder twijfel van die flessen waar je erg nieuwsgierig naar bent en die je onder leuke omstandigheden wil degusteren. Vandaar dus.
Eerst moet er natuurlijk wel gewerkt worden voor de wetenschap :-) en beginnen we met (jawel) een Belgisch themaatje - een reeks recente witte wijnen. Het niveau van allemaal is zeker bemoedigend (als ik bedenkt wat ik jaren geleden proefde... Pure flessen batterijzuur), en ik kijk eigenlijk uit naar de 2009s, die zeker uit die mooie zomer hun voordeel hebben gehaald. De Genoels-Elderen Blauw was voor mij marginaal de beste, anderen gaven hun voorkeur aan de Clos d'Opleeuw Chardonnay, ook een mooie wijn.
Dan op naar het echte werk, euh, plezier. Een prachtige champagne als overgang (en om het nieuwe jaar te vieren), een super Dom Pérignon Rosé 1990.
Van de witte wijnen was iedereen erg onder de indruk van de DRC Montrachet (een ontmaagding voor mij en de meesten rond de tafel). De wijn die daarop volgde was voor mij de zuivere subtiliteit van de Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet 1986, anderen hielden meer van de breedte en de kracht van de Jadot Bâtard 2002. De d'Auvenay Meursault Narvaux uit 1991 was een verrassing: zeer mooi voor die leeftijd, maar nu moet het wel gedronken.
De rode reeks had gewoonweg geen tegenvallers, buiten dan een gekurkte Harlan 1992 :-( Een aantal memorabele wijnen: mijn eerste La Tâche (da's dus 2 DRC primeurs op een avond!) die mooi was maar niet wow, de twee Bordeaux die weer zo subliem waren, mooie Barolo, nog jonge d'Auvenay Bonnes Mares, erg mooie Unico 1970, super Beaucastel 1990... Een heerlijk lijstje en pure verwennerij.
Afsluiten met een mooie porto uit 1947 en een klassevolle Rieussec 1986. Ik kijk al uit naar volgend jaar :-)

Thema's: