Bij de Wijnmakelaarsunie - Faiveley degustatie

10/03/2014

Faiveley is een klassiek, gereputeerd propriétaire-négociant huis in Bourgogne. Ononderbroken in familiehanden sinds de stichting in 1825, heeft de huidige Faiveley (Erwan) het goede verstand gehad om Bernard Hervet aan te trekken als directeur, die de vinificatie liet wegevoluëren van de oudere strakke en soms nogal te strenge stijl naar wijnen met veel meer balans en pure materie.
Herwig leek het interessant om een aantal van die Hervet-jaargangen (sinds 2008) blind te bekijken. Guy, Herwig en ik brachten de Faiveley flessen samen, John stak er hier en daar blindgangers tussen om het spannend te houden.
Het niveau van de wijnen was indrukwekkend - niet een was een tegenvaller. Interessant genoeg was de zwakste wijn... Een old style Faiveley. De Echézeaux 2001 heeft zeker en vast klasse, maar de overmatige aanwezigheid van drogende tannines ten opzichte van iets te magere materie maakt dat dit geen leuke wijn om proeven is.
Een deel van de portefeuille bij Faiveley dat wat over het hoofd wordt gezien zijn de witte wijnen, en dat is duidelijk onterecht. De beste wijnen van de avond kwamen uit die reeks - de magistrale Grand Cru's Bienvenues-Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet uit het topjaar 2010. Grandioze wijnen. Een heel leerrijke avond.
Ook de blindgangers (buiten dus die Echézeaux 2001) deden het ook prima - de kwaliteit van Domaine de Montille was zowel in wit als rood erg overtuigend, en de Trapet Chambertin 2010 was een van de beste rode wijnen van de avond.