Met de TGJB in de Air du Temps - Massandra en ander mooi oud gerief

Wanneer:
Waar:
Met wie:
06/10/2006
Varia
Michiel

Massandra is een dorp in de Krim, waar in het midden van de 19de eeuw een lokale graaf het idee opvatte om een wijngaard aan te planten. Hij werd prompt nageaapt door de Tsaar, en op die manier ontstond er een bloeiende wijncultuur. Na de Russische revolutie werd het wijnmaken gewoon verder gezet (het kasteel van de tsaar werd de datcha van Stalin), en de wijnen, ook de oudere, bleven rusten in de enorme kelders. Toen in 1942 de Duitsers op het punt stonden de Krim te veroveren, werd de volledige kelder geëvacueerd, omdat men absoluut niet wou dat ze in handen van de vijand zou vallen. De oogst 1942, net binnen en op vat, werd in de Zwarte Zee gekieperd, die voor een keer rood kleurde...

Na de val van het ijzeren gordijn is het merendeel van de oudere wijnen geveild via Sotheby's in verschillende veilingen. Philippe, een van de leden van de Très Grand Jury Bruxellois, had een aantal van die wijnen gekocht, en had het idee opgezet om er een proeverij rond te organiseren samen met nog een reeks oudere wijnen. Ik had dan aangeboden om François Audouze, een franse fan van oude wijnen uit te nodigen, en die was zeer geïnteresseerd omdat hij nog nooit een Massandra had geproefd. De setting was het uitmuntende restaurant L'Aire du Temps in Noville-sur-Mehaigne, een absolute aanrader. Naaste de Massandra's nog een reeks magnifieke wijnen, waaronder een Lafite en een Conseillante uit 1955, voor mij de wijnen van de avond... Magisch. Een erg mooie ervaring, en een genot om die zeldzame Massandra wijnen eens te mogen proeven. Bedankt, Philippe! PS: de foto heb ik gevonden op het web, en is van een Cahors 1940 ipv 1933. Er zijn die avond foto's genomen, maar ik heb ze nog niet gekregen.

1
Jacquesson - Extra Brut 1996
94
Frankrijk >
Champagne >
Champagne >
Jacquesson >
Extra Brut >
1996 •
schuim -
Chardonnay, Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Dégorgé Q1/2006, een magnum. Redelijk fijne neus, hele fijne frisse appeltjes, gist, alles in finesse, zeer delicate mooie aroma's. In de mond echt extra brut, dus flinke zuren, opnieuw die grote finesse, zeer mooie lengte. Echt wel de extra brut stijl, dus je moet er wel van houden, maar ik vind het zeer finesserijk.

2
Trimbach - Riesling Clos Ste. Hune 1985
92
Frankrijk >
Alsace >
Alsace Riesling >
Trimbach >
Riesling Clos Ste. Hune >
1985 •
wit -
Riesling
Open wine note in Cellartracker
Prachtig minerale Riesling neus, met mooie citrus toetsen, licht wit fruit, superzuiver, zeer complex. In de mond mooie balans, alsook mooie lengte en de typische finesse van deze cuvée, maar ik mis een beetje de frisheid die ik verwachte na die heerlijke aroma's. De mond mist een beetje oemph. Na een tijdje in het glas begint de wijn echt te verslijten, dus het is zeker tijd dat hij gedronken is.

3
Château-Grillet - Château-Grillet Cuvée Renaissance 1976
94
Frankrijk >
Rhône >
Château-Grillet >
Château-Grillet >
Château-Grillet Cuvée Renaissance >
1976 •
wit -
Viognier
Open wine note in Cellartracker
Zeer eigenaardige maar boeiende neus, met vuursteen, zeer mineraal, bloemetjes, wit fruit (gekonfijt), gekonfijte abrikoos, heel erg mooi! Vooral die mineraliteit is speciaal in een Viognier. In de mond weeral die vuursteen, erg vol maar ook mooie zuren die het geheel mooi balanceren, mooie lengte en goede complexiteit. Na een tijdje evolueert de neus naar boterkaramel. Een ervaring! Dit is de eerste keer dat ik een oudere Château-Grillet proef, en het doet zijn reputatie van wijn die mooi kan ouderen alle eer aan. Dit is niet hetzelfde als Condrieu, dit is terecht een andere appellatie met een duidelijk terroir verschil. Ik heb nog nooit dit soort complexiteit geproefd in een oudere Condrieu, laat staan een van 30 jaar oud!

4
Bouchard Père & Fils - Montrachet Réserve du Château Bouchard 1988
87
Frankrijk >
Bourgogne >
Montrachet Grand Cru >
Bouchard Père & Fils >
Montrachet Réserve du Château Bouchard >
1988 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
De neus is eigenlijk nog redelijk gereserveerd, eigenlijk niet heel intens, erg mineraal wel, alsook een grote finesse, maar mist duidelijk aan intensiteit. Te weinig allemaal voor zo'n notoire grand cru. In de mond eerst redelijk vol maar dan een harde kant met alcoholische hoek, redelijk kort eigenlijk, niet heel goed. Een teleurstelling, want een Montrachet hoort altijd een ervaring te zijn.

5
Soualle et Baillencourt - Chassagne-Montrachet 1935
87
Frankrijk >
Bourgogne >
Chassagne-Montrachet >
Soualle et Baillencourt >
Chassagne-Montrachet >
1935 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
De fles is uit de jaren dertig, François Audouze weet niet met zekerheid welk jaar, dus heb ik er maar 1935 van gemaakt, mooi in het midden. Bruine kleur, echt de kleur van whisky. Als ik dit blind zou krijgen, wist ik met zekerheid wat ik aan het proeven was: Oloroso! Want dat is de neus helemaal, dus flink oxidatief, maar dan in een positieve manier (alhoewel je nu terecht opmerkt dat het niet zo is dat een Chassagne moet ruiken!). Een dry Oloroso, of nog eerder een Amontillado? Zoiets toch, en ik vind dat erg mooi want ik ben wel een Sherry liefhebber, al is het geen Chassagne neus! Een grote complexiteit ook. In de mond redelijke structuur, niet vol genoeg meer, dat wel. Maar de neus vond ik een ervaring!

6
Jean Lamy - Chassagne-Montrachet 1959
94
Frankrijk >
Bourgogne >
Chassagne-Montrachet >
Jean Lamy >
Chassagne-Montrachet >
1959 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Roodbruine kleur, een beetje troebel. De neus is een zalig geëvolueerde Pinot Noir, superfijn fleurig, mooie roos, een sousbois in alle finesse. In de mond mooi rond, met een perfecte balans en een goede lengte, perfect geïntegreerd, echt magnifiek! Ik heb eerlijk gezegd nog maar zelden zo'n goede rode Chassagne geproefd, ik ben daar normaal helemaal niet wild van, maar dit was uitzonderlijk.

7
Château Beychevelle - Beychevelle 1931
80
Frankrijk >
Bordeaux >
Saint-Julien >
Château Beychevelle >
Beychevelle >
1931 •
rood -
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec
Open wine note in Cellartracker
Bruinrode kleur, matige doorzichtigheid. Neus met weinig intensiteit, geeft niet heel veel, waterachtig ook, met een toets van décapant. In de mond erg dominante zuren, niks anders dan zuren eigenlijk, geen integratie. Tja, het was dan ook (zo zegt men mij) geen goed jaar, 1931.

8
Château Petit-Gravet - Petit-Gravet 1934
93
Frankrijk >
Bordeaux >
Saint-Emilion >
Château Petit-Gravet >
Petit-Gravet >
1934 •
rood -
Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Open wine note in Cellartracker
Roodbruin, matig doorzichtig. Charmante neus met tertiaire aroma's, zeer mooie geëvolueerd fruit, echt knap. In de mond mooi fluwelig, zeer mooi rond en in balans, redelijke lengte, niet de magie van die onwaarschijnlijke Cheval Blanc 1934 in London een jaar geleden, maar ja, wat wil je? Dit is een meer bescheiden domein, maar deze 1934 is prachtig.

9
Château Lafite Rothschild - Lafite Rothschild 1955
96
Frankrijk >
Bordeaux >
Pauillac >
Château Lafite Rothschild >
Lafite Rothschild >
1955 •
rood -
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
Open wine note in Cellartracker
De neus is een a-b-s-o-l-u-u-t parfum. Zo intens, prachtige lead pencil, genereus rijpe Médoc, een kantwerk van fijn kreupelhout, warm leer, dit is absoluut super! Bedwelmend gewoon. In de mond erg grote finesse, Lafite-streng, trouw aan de stijl, net misschien een beetje te mager, maar het type voorbeeld van de klassieke Claret. De neus is beter dan de mond, maar het geheel is zeker magisch, met grote complexiteit.

10
Château La Conseillante - La Conseillante 1955
97
Frankrijk >
Bordeaux >
Pomerol >
Château La Conseillante >
La Conseillante >
1955 •
rood -
Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Open wine note in Cellartracker
Prachtige strakker kleur van intens tuilé. Erg rokerige neus, jonger dan de Lafite 1955 er voor, zeer exotische Aziatische kruiden (zoals je die in de 1990 ook kan terugvinden), zeer intense aroma's, meer bourgondisch in het geheel, trouw aan de appellatie, zwoel. In de mond erg rond, zeer intens, zeer zeer lang, perfecte integratie van alle componenten, gewoonweg een super wijn, en de wijn van de avond voor mij. Dat koppel 1955s (Lafite & Conseillante) is pure magie.

11
Château Latour - Latour 1967
50
Frankrijk >
Bordeaux >
Pauillac >
Château Latour >
Latour >
1967 •
rood -
75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 4% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Open wine note in Cellartracker
Kurk! :-(
Toch even geproefd, en achter de kurk kon ik wel de restanten van een mooie wijn vermoeden. Spijtig.

12
Massandra - Muscat Rose Gurzuf 1939
94
Oekraine >
Krim >
Massandra >
Massandra >
Muscat Rose Gurzuf >
1939 •
wit -
Open wine note in Cellartracker
Gurzuf is de naam van de wijngaard. De namen van de Massandra wijnen geven een stijl aan die ze wilden imiteren, het is niet noodzakelijk die druif die gebruikt wordt.
Intense bruingouden kleur. Een neus van ijzerkruid (Vervaine voor de Vlamingen onder u), met een zeer speciale bloemigheid, honing, linde, echt heel floraal, zeer grote finesse. In de mond een erg zoete attaque zoals een Sélection de Grains Nobles (wat de neus niet zou laten vermoeden), erg dik, een beetje meer zuren zou de balans nog mooier maken. Toch indrukwekkend.

13
Massandra - Tokaj Al Danil 1923
90
Oekraine >
Krim >
Massandra >
Massandra >
Tokaj Al Danil >
1923 •
wit -
Open wine note in Cellartracker
Al Danil is de naam van de wijngaard. De namen van de Massandra wijnen geven een stijl aan die ze wilden imiteren, het is niet noodzakelijk die druif die gebruikt wordt. Intens bruingoud. De neus is redelijk discreet, maar wel heel complex, zij het niet zo boeiend als de Muscat Rose. In de mond heeft het een eigenaardige textuur, fluwelige attaque en dan erg vol en rond, minder gebalanceerd.

14
Massandra - Pedro Ximenez 1945
50
Oekraine >
Krim >
Massandra >
Massandra >
Pedro Ximenez >
1945 •
wit -
Open wine note in Cellartracker
Intens bruingoud. Neus is gekurkt, spijtig!

15
Massandra - Cabots (Cahors) Ayu Dag 1933
96
Oekraine >
Krim >
Massandra >
Massandra >
Cabots (Cahors) Ayu Dag >
1933 •
rood -
Open wine note in Cellartracker
Ayu Dag is de naam van de wijngaard. De namen van de Massandra wijnen geven een stijl aan die ze wilden imiteren, het is niet noodzakelijk die druif die gebruikt wordt. Cabots, wat ze later Cahors zijn gaan noemen, was voor hen een zoete rode dessertwijn.
Erg fijne neus, een parfum van tee, met roos, zeer diep en toch delicaat, zeer speciaal, erg mooi. In de mond een mooie balans, niet té massale suikers, goede structuur, met een karamel toets op het einde. Zeer lang maar toch delicaat, zeer fijn met grote kracht. Magnifieke wijn, voor mij veruit de beste van de 4 geproefde Massandra's.

16
Hermanos Scholtz - Très Vieux Malaga Reserva Lagrima 1931
93
Spanje >
Andalucía >
Málaga >
Hermanos Scholtz >
Très Vieux Malaga Reserva Lagrima >
1931 •
wit -
100% Pedro Ximenez
Open wine note in Cellartracker
Intens donkerbruin. Minder verleidelijke neus, met koffie en wel erg intens. In de mond ook weer die grote intensiteit, zeer vol en zoet, erg krachtig en lang, een kleine alcoholbrand op het einde, maar wel mooi. Wel niet zo delicaat en finesserijk als de Massandra Cabots 1933.


© Vinotopia 2001-2024