In het Fornuis - Battle of the 45s

Wanneer:
Waar:
Met wie:
16/03/2006
Fornuis
Herwig, Ive, Jozef, Michiel

Een vrij uitzonderlijke proeverij, met een internationaal gezelschap. Dan Kravitz, Amerikaans wijninvoerder was in de buurt en vroeg me of we een avond konden organizeren. Dan noemt de gebruikelijke Antwerpse bende "The Twerps", als in 'Antwerp', maar het betekent natuurlijk nog iets anders ook... De aanleiding van de proeverij was dat Rainer Guntermann, onze goede Duitse vriend, hem beloofd had om samen eens een fles Tokai Essenzia te 1945 te proeven, want Dan had daar erg goede herinneringen aan. En daarnaast had hij graag ook eens François Audouze er bij gehad, een Frans fervent verzamelaar van oude flessen. Die stemde toe, en kwam over van Parijs met een fles Commandaria... 1845. Even een eeuwtje ouder. Het jaar dat Schumann zijn bekende 3de symfonie, de "Rheinische", schreef... Voorwaar een buitenkans. En hiernaast werden er door Herwig, Ive, Jean-Paul, Jozef en ikzelf een reeks prachtige flessen aangebracht... Zij het wel met een minder eerbiedwaardige leeftijd! Je kan de foto's van deze prachtige avond bekijken op http://www.pixagogo.com/5162085103. Maar ondanks het zeldzame genoegen om zo'n flessen te mogen proeven, waren het toch niet mijn wijnen van de avond... Dat was eerder de Raveneau Les Clos 1973, de onvoorstelbare kracht van de Domaine Leflaive Bâtard 1992, de superreeks Bordeaux 1990, de Mouton 1982 en de uitzonderlijke Yquem 1967, de beste Yquem die ik ooit al dronk. Een absolute topavond.

1
Bollinger - R.D. 1990
96
Frankrijk >
Champagne >
Champagne >
Bollinger >
R.D. >
1990 •
schuim -
70% Pinot Noir, 30% Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Magnifieke toast neus, erg fijn, heel finesserijk, bloemig, maar eigenlijk nog wel flink gesloten. De mond heeft een erg fijne kracht, is zeer lang, maar met nog wel flinke, haast agressieve zuren. Deze champagne is onwaarschijnlijk jong! Om de zeer grote finesse en complexiteit ten volle te apprecieren zijn nog wel enkele jaren geduld nodig...

2
François Raveneau - Chablis Grand Cru Les Clos 1973
96
Frankrijk >
Bourgogne >
Chablis Grand Cru >
François Raveneau >
Chablis Grand Cru Les Clos >
1973 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Enorm rokerige neus, mooi mineraal, vulkanisch bijna, verandert voortdurend in het glas, pierre à fusil, heeft bijna meer een beaune neus dan chablis, magnifiek. In de mond enorm krachtig, duidelijk chablis maar dan erg vol, zeer grote lengte, mooie steunende aciditeit. Simpelweg prachtig, en zo verrassend om te zien dat een droge witte wijn van die leeftijd er echt staat. Deze fles heb ik gekregen van Jacques Thienpont, eigenaar van Le Pin maar ook invoerder van Raveneau. Bedankt Jacques! Ik heb dit nu twee keer gedronken, met telkens datzelfde verbluffende resultaat.

3
Etienne Sauzet - Puligny-Montrachet 1er Cru La Garenne 1992
93
Frankrijk >
Bourgogne >
Puligny-Montrachet 1er Cru >
Etienne Sauzet >
Puligny-Montrachet 1er Cru La Garenne >
1992 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Mooie Puligny neus van fijn hout, hazelnoot, mineraliteit en wit fruit. In de mond erg vol, redelijke lengte, mooie balans maar mist misschien een beetje de echte magie van een grote witte Bourgogne.

4
Domaine Leflaive - Bâtard-Montrachet 1992
98
Frankrijk >
Bourgogne >
Bâtard-Montrachet Grand Cru >
Domaine Leflaive >
Bâtard-Montrachet >
1992 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Onwaarschijnlijk diepe neus, enorme complexiteit, zo krachtig, haast niet voorstelbaar. Komt enorm open in het glas, boterig, maar de krachtige aroma's zijn in perfecte harmonie met een super finesse. In de mond is die kracht zo mogelijk nog groter, echt onvoorstelbaar, zeer zeer grote lengte, fluwelige kracht, magnifiek. Maar dit is dus nog extreem jong, het heeft haast nog babyfat. De belofte is erg groot.

5
Domaine Leflaive - Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles 1982
96
Frankrijk >
Bourgogne >
Puligny-Montrachet 1er Cru >
Domaine Leflaive >
Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles >
1982 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Superfijne neus met evolutie maar zeker geen oxydatie! Eerder terroir, aards haast, super complex, trouw aan de appellatie, zalig. In de mond ragfijn met mooie kracht, nu wel niet de kracht van de Bâtard 1992 die voorging, maar kan het gerust volgen en hoeft er haast niet voor over te doen. Prachtig en zo lekker. Sommige medeproevers vinden het beter dan de Bâtard, maar ik viel meer voor de belofte die de Bâtard nog is... Dit daarentegen is nu op het perfecte moment gedronken. 24 jaar oud, maar dat merk je niet.

6
Mount Eden - Chardonnay Estate 1999
92
USA >
California >
Santa Cruz Mountains >
Mount Eden >
Chardonnay Estate >
1999 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Mooi puur fruit in de neus, zeer krachtig, beetje banaan, ananas (vaak een weggever voor Chardonnay uit warmere streken), maar wel erg zuiver fruit. In de mond goede concentratie, grote lengte, redelijk complex. Grote verdienste van de wijn is dat hij er toch staat na de grote Bourgognes die er voor gingen.

7
Château Latour - Latour 1990
98
Frankrijk >
Bordeaux >
Pauillac >
Château Latour >
Latour >
1990 •
rood -
75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 4% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Open wine note in Cellartracker
Erg diepe neus met een beetje brett, zuiver ceder, dieprood fruit dat nog redelijk jong voorkomt, pure linkeroever aroma's, blijft verder evolueren in het glas (vaak een indicatie dat de wijn op zich nog in een evolutie naar volledige maturiteit zit), zeer ragfijn kreupelhout. In de mond erg fijn maar gecombineerd met grote kracht, met die zoete toets die de 1990 Bordeaux vaak kenmerkt. Prachtig gewoon, en weer een van de betere keren dat ik Latour 1990 geproefd heb, want dat is niet altijd zo. Dat heeft zeker te maken met het feit dat deze wijn nog steeds niet op zijn evolutieve optimum is.

8
Château Beauséjour Duffau-Lagarosse - Beauséjour Duffau-Lagarrosse 1990
98
Frankrijk >
Bordeaux >
Saint-Emilion >
Château Beauséjour Duffau-Lagarosse >
Beauséjour Duffau-Lagarrosse >
1990 •
rood -
Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Open wine note in Cellartracker
Vollere, warmere neus, verleidelijker dan de Latour, hedonistisch lekker, zoet rood, erg rijp, njam. De mond is helemaal de stijl die je na het ruiken van die aroma's zou verwachten, super lekker, smakelijk, een klein beetje beter dan die in London in november, meer gebalanceerd. Grote wijn, zonder twijfel, een Bordeaux met een echte Californische toets.

9
Château Montrose - Montrose 1990
96
Frankrijk >
Bordeaux >
Saint-Estèphe >
Château Montrose >
Montrose >
1990 •
rood -
Cabernet Sauvignon 62%, Merlot 32%, Cabernet Franc 4%, Petit Verdot 2%
Open wine note in Cellartracker
In de neus soja saus en viandé, erg diep zeer grote concentratie, donker fruit, erg mooi. In de mond erg mooi, maar mist een beetje complexiteit van de Latour in de mond. Zeker een mooie wijn maar deze avond niet zo groot als andere keren.

10
Joseph Phelps - Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard 1977
91
USA >
California >
Napa Valley >
Joseph Phelps >
Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard >
1977 •
rood -
Cabernet Sauvignon
Open wine note in Cellartracker
Beetje moeilijke neus, lead pencil, minder fruit dan de Bordeaux 1990s die vooraf kwamen. In de mond mooi maar niet echt groot, ook een beetje kort, maar absoluut wel een lekkere wijn, mooi geëvolueerd, helemaal niet vermoeid.

11
Château Mouton Rothschild - Mouton Rothschild 1982
98
Frankrijk >
Bordeaux >
Pauillac >
Château Mouton Rothschild >
Mouton Rothschild >
1982 •
rood -
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
Open wine note in Cellartracker
Superzwoele neus met ragfijn ceder, donker cassis fruit dat echter niet domineert maar wel mooi integreert, fris ook, nog redelijk jong profiel. In de mond mooie lengte maar op een andere manier dan de Bordeaux 1990s daarvoor, heel erg mooi gebalanceerd, magnifiek, echt grote wijn. En dit is nog zo jong... op 24 jaar leeftijd!

12
Château d'Yquem - Yquem 1989
98
Frankrijk >
Bordeaux >
Sauternes >
Château d'Yquem >
Yquem >
1989 •
zoetwit -
Semillon, Sauvignon Blanc
Open wine note in Cellartracker
Nog enorm jonge neus, maar zo magnifiek intens, zuivere zeste d'orange, heel erg complex en geeft nog absoluut niet alles. In de mond superzoet en heel erg lang, en met de juiste zuren om het zo mooi in balans te houden. Dit is natuurlijk nog erg jong, maar zo perfect dat je er niet van af kan blijven. Quasi perfect.

13
Château d'Yquem - Yquem 1967
99
Frankrijk >
Bordeaux >
Sauternes >
Château d'Yquem >
Yquem >
1967 •
zoetwit -
Semillon, Sauvignon Blanc
Open wine note in Cellartracker
Begint met de klassieke zeste d'orange van rijpere Sauternes, maar gaat dan veel verder met delicate kamperfoelie, super complex, diep, en geeft absoluut nog niet alles vrij van wat er van deze wijn nog te verkennen gaat zijn... En dat op 39-jarige leeftijd! In de mond zo'n finesse en zo fris ook (dat valt echt op), prachtige zuren die heel subtiel de grote kracht ondersteunen en balans brengen... Dit is echt uitzonderlijke zoete wijn, zonder twijfel de grootste Yquem die ik ooit dronk, en eigenlijk ook de grootste zoete wijn ooit voor mij. De perfectie is bijna daar.

14
Ungarische Staatskellerei - Essencia 1945
95
Hongarije >
Tokaji >
Aszú >
Ungarische Staatskellerei >
Essencia >
1945 •
zoetwit -
Furmint
Open wine note in Cellartracker
Pure essentie van zoet, zeer zuiver fruit, helemaal anders dan de twee Yquems in aromatisch profiel, minder die zeste d'orange, minder botrytis, meer kandij, erg zuiver. In de mond is het echt siroop, maar voldoende zuren houden het in balans, zelfs tegen zo'n hoop suiker op (Essenzia kan tot 600 gram residuele suiker per liter hebben!). Heel erg mooie en een prachtige herinnering. Danke schön, Rainer!

15
Domein onbekend - Commandaria 1845
93
Cyprus >
>
Commandaria >
Domein onbekend >
Commandaria >
1845 •
zoetrood -
Mavro, Xynisteri
Open wine note in Cellartracker
De neus is een exotisch parfum, beetje eigenaardig ook, banaan, peper, zoethout, wat volatielen, ananas, echt zeer exotisch. In de mond redelijk droog, dan toch wat karamel van smaak, rokerig, redelijk krachtig maar wel elegant, zeer fumé. Heel speciale fles natuurlijk, misschien wel een beetje bijtend op het einde, maar een beetje vergeving is op zijn plaats voor 161-jaar oude wijn... Erg speciaal. Een once in a lifetime experience.


© Vinotopia 2001-2024