In de San Daniele - heerlijk Italiaans eten met mooie wijnen

Wanneer:
Waar:
Met wie:
19/12/2007
Varia
Michiel

Pierre had het idee bedacht om eens met een aantal wijnvrienden samen te komen in een van zijn favoriete waterputten, het restaurant San Daniele, vlak bij de Basiliek van Koekelberg. Wel, het was voor mij een ontdekking, en makkelijk van het beste Italiaans dat ik al buiten Italië mocht proeven. Bovendien is de wijnkaart erg leuk, met een mooie selectie van vooral Italiaanse wijnen aan erg redelijke prijzen voor België.

Die avond hadden we eigen flessen bij, maar hebben we ook een paar prachtige exemplaren van de kaart genuttigd. Erg leuke avond, erg symathieke tent, een absolute aanrader. Restaurant San Daniele, Keizer Karellaan 6, B-1083 Ganshoren (Brussel).

Naast het fantastische eten, allemaal eenvoudig maar perfect klaargemaakt met prachtige ingrediënten, was er een mooie selectie van wijnen, met twee usual suspects als wijnen van de avond: Dom Pérignon 1996 en Ornellaia Masseto 2001... Maar ook de 2 Barolo's speelden op niveau, en de Dagueneau Silex 2002 was in topvorm. Pierre, dat mag je nog eens organiseren!

1
Larmandier-Bernier - Champagne Extra Brut NV
92
Frankrijk >
Champagne >
Champagne >
Larmandier-Bernier >
Champagne Extra Brut >
NV •
schuim -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Redelijk vol voor een Extra Brut (want deze champagnes krijgen dus geen extra sucre de dosage, wat ze soms nogal streng en strak maakt), misschien zit er wijn uit het warme jaar 2003 in? Mooie fruitige neus ook, alles in finesse, op dat vlak zeker trouw aan de Extra Brut stijl, de mond in het verlengde van de finesserijke neus, een mooie fijne aperitief champagne.

2
Moët & Chandon - Dom Pérignon 1996
97
Frankrijk >
Champagne >
Champagne >
Moët & Chandon >
Dom Pérignon >
1996 •
schuim -
Chardonnay, Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
DIt is een heel andere champagne. De neus ruikt als een witte Bourgogne met bubbels, heel erg gelijkend, al prachtig open voor een 1996 Champagne van dit niveau, ik kan het niet beter beschrijven dan een Puligny-Montrachet met gas... En da's dus zalig. In de mond erg lang, perfecte balans maar dit alles met nog een flinke reserve. Zonder twijfel de beste jonge Dom Pérignon die ik al dronk.

3
Didier Dagueneau - Cuvée En Chailloux 1998
83
Frankrijk >
Loire >
Pouilly fumé >
Didier Dagueneau >
Cuvée En Chailloux >
1998 •
wit -
Sauvignon Blanc
Open wine note in Cellartracker
Deze wijn is te ver, over the hill... Geoxideerde Sauvignon is niet wat je wil. De neus is nog leuk met oogstappel, maar de mond is helemaal dood.

4
Didier Dagueneau - Cuvée Silex 2002
94
Frankrijk >
Loire >
Pouilly fumé >
Didier Dagueneau >
Cuvée Silex >
2002 •
wit -
Sauvignon Blanc
Open wine note in Cellartracker
Dit is helemaal wat anders als die Chailloux 1998... Zeer Sauvignon neus, bijna witte Graves, met typische civetkat aroma's, groene maar toch rijpe appel, beetje exotisch. In de mond een prachtige fraicheur die de grote materie in een mooie balans brengt, grote lengte, erg zalige wijn met een zuivere complexiteit. Geserveerd met een prachtige Insalate di Mare, simpel en perfect.

5
Château Yvonne - Saumur Le Gory 1999
88
Frankrijk >
Loire >
Saumur >
Château Yvonne >
Saumur Le Gory >
1999 •
wit -
Chenin Blanc
Open wine note in Cellartracker
Zeer gesloten neus, beetje balsemig, begint veel meer te openen in het glas, met dan een mooie toets kweeperen en ander fijn zoets. In de mond wat te rond, geoxideerd een beetje, mist zuren voor een goede balans.

6
Domaine des Comtes Lafon - Meursault Désirée 2000
89
Frankrijk >
Bourgogne >
Meursault >
Domaine des Comtes Lafon >
Meursault Désirée >
2000 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Zeer gesloten neus, geeft echt niet veel, zelfs niet na een tijdje in het glas. In de mond wel dik, een goede materie met flinke aciditeit, maar niet geheel verweven, hier moet nog wat gebeuren in de rijping, wel een goede complexiteit.

7
Château Laville Haut-Brion - Laville Haut-Brion 1995
91
Frankrijk >
Bordeaux >
Pessac-Léognan >
Château Laville Haut-Brion >
Laville Haut-Brion >
1995 •
wit -
Semillon 90%, Sauvignon 10%
Open wine note in Cellartracker
Diepe neus, met kweepeer, exotisch en kruidig. De mond is krachtig, een beetje pommadé (zoals de stijl van Laville vaker is), goede attaque met mooie materie, dit alles in goede balans met de voldoende zuren, goede lengte. Een mooie Laville. Geserveerd met Pasta a la Bottarga (zalig!).

8
Paolo Scavino - Barolo Bric del Fiasc 1996
94
Italië >
Piemonte >
Barolo >
Paolo Scavino >
Barolo Bric del Fiasc >
1996 •
rood -
Nebbiolo
Open wine note in Cellartracker
Eerst erg gesloten... Ik had wat angst of de fles wel goed was, maar in het glas begint de wijn te groeien, met beginnende tertiaire aroma's, al zijn die niet helemaal klassiek Barolo, eerder mooi evoluerend fruit en wat leder en ceder. In de mond perfecte balans, goede zuren, grote lengte, erg mooie wijn, al is die nu in een iets moeilijker moment dan een fles die ik een goed jaar geleden proefde... Of mogelijk toch een beetje flesvariatie. Desalniettemin, grote Barolo.

9
Enzo Boglietti - Barolo Brunate 1999
94
Italië >
Piemonte >
Barolo >
Enzo Boglietti >
Barolo Brunate >
1999 •
rood -
Nebbiolo
Open wine note in Cellartracker
Een veel jongere neus dan de 1996 Paolo Scavino Bric del Fiasc, maar zeer zuiver, met een heerlijke mineraliteit, gefocuseerd donker fruit, fijne houttoetsen. In de mond een zeer zuivere balans, goede complexiteit, zalige Barolo die nu al zeer drinkbaar is (zeker met de juiste maaltijd).

10
Tenuta San Guido - Sassicaia 2003
94
Italië >
Toscana >
Bolgheri >
Tenuta San Guido >
Sassicaia >
2003 •
rood -
80% Cabernet Sauvignon 20% Cabernet Franc
Open wine note in Cellartracker
In de neus donker en dik (het is 2003 hé), maar met goede focus (erg belangrijk), rokerig, cassis, zeer mooi. In de mond goede balans (wat niet iedereen gegeven is in dat verzengende jaar), goede lengte, zeker niet 'over the top', zeer makkelijk om nu te drinken, zeer mooi. Sassicaia is mij weer positief aan het verrassen... Wat lang niet het geval was.

11
Tenuta dell'Ornellaia - Masseto 2001
96
Italië >
Toscana >
Bolgheri >
Tenuta dell'Ornellaia >
Masseto >
2001 •
rood -
Merlot
Open wine note in Cellartracker
Zeer diepe neus, ceder, donker fruit, bedwelmend, fijn hout, magnifiek. In de mond rond maar alles in balans, helemaal niet zoet, grote lengte, structuur, met niet de minste ruwe kant, super zalige wijn en een heerlijke afsluiter van een erg fijne avond. Geserveerd met Tagliata di Manzo met een prachtige Asceto toets.


© Vinotopia 2001-2024