In de Air du Temps - een reeks prachtige oudere wijnen

Wanneer:
Waar:
Met wie:
5/03/2007
Varia
Michiel

Weeral een mooie degustatie opgezet door Philippe van de Espace Divin in Brussel, in het excellente restaurant Air du Temps in Noville-sur-Mehain, juist boven Namen. Het heeft een ster Michelin, maar kookte vanavond op een nog veel hoger niveau. Carine et Sang-Hoon hebben hier een prachtig restaurant geschapen. Bovendien had de chef alle gerechten aangepast aan de wijnen die geschonken werden - gerechten die hij bovendien uitprobeerde voor de eerste keer... Magistraal.

En dat waren de wijnen ook: vertrekkend met een van de beste champagnes die ik ooit mocht drinken, en met als hoogtepunt de 1976 DRC Richebourg... Maar de Léoville-Barton 1937 proef ik nu nog, en het parfum van de Cheval Blanc 1975... De Clos Ste Hune 1976 was zeer indrukwekkend, alsook de Laville 1966 maar zeer zeker ook de Valmur 1996. Heerlijke avond, zeker en vast.

1
Dos Victorias - José Pariente - Varietal Verdejo 2005
88
Spanje >
Castilla y León >
Rueda >
Dos Victorias - José Pariente >
Varietal Verdejo >
2005 •
wit -
Verdejo
Open wine note in Cellartracker
Een indrinker blind aangeboden door het huis. Mooie fruitige neus, met wit fruit, ook bloemig, beetje mineraliteit, beetje muskaat toetsen. In de mond een mooie structuur, beetje simpel, niet heel lang, maar wel erg lekker, een perfecte starter voor een mooie avond.

2
Bodegas Naia - Naia 2005
86
Spanje >
Castilla y León >
Rueda >
Bodegas Naia >
Naia >
2005 •
wit -
Verdejo
Open wine note in Cellartracker
Een tweede blinde indrinker deze keer van Philippe. Eigenaardige neus, met groene toetsen, bieslook, verder beetje wit fruit en florale toetsen, maar toch vooral een nogal vreemde neus. Het lijkt mij ook een Verdejo te zijn. In de mond een mooie zuurstructuur, beetje kort; maar ook een mooie makkelijke wegdrinker.

3
Moët & Chandon - Dom Pérignon Cuvée Oenothèque 1973
97
Frankrijk >
Champagne >
Champagne >
Moët & Chandon >
Dom Pérignon Cuvée Oenothèque >
1973 •
schuim -
Chardonnay, Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Dégorgé 1999. Rozig gouden kleur. Eerst een geur van fijn aardbeienconfituur, zeer fijne toast, sous bois, anisette, en die aardbeien blijven present (geplette aardbeien met cassonade suiker eigenlijk). Prachtige aroma's. In de mond fluwelige attaque, met weeral die fijne aardbeientoets, bijna zoals "neuzekes", mooie lengte, complex, zalig gewoon. Magnifieke champagne.

4
François Raveneau - Chablis Grand Cru Valmur 1996
95
Frankrijk >
Bourgogne >
Chablis Grand Cru >
François Raveneau >
Chablis Grand Cru Valmur >
1996 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Mooie minerale neus die in het begin een beetje gesloten is maar nadien mooi openkomt in het glas. Dan komt er een meer klassieke Chablis neus boven, mooi mineraal, linde, honingtoetsen, rijpe appel. In de mond een mooie zure attaque, gevolgd door veel materie en grote lengte, perfecte structuur, en eigenlijk nog veel te jong... Groeit nog enorm in het glas, wordt rijker met de minuut. Prachtig.

5
Château Laville Haut-Brion - Laville Haut-Brion 1966
94
Frankrijk >
Bordeaux >
Pessac-Léognan >
Château Laville Haut-Brion >
Laville Haut-Brion >
1966 •
wit -
Semillon 90%, Sauvignon 10%
Open wine note in Cellartracker
Eerste neus een beetje champignon, maar dat waait weg in het glas en de evolutie zet zich ook verder, met een constante verbetering: secundaire aroma's van rijpe appel, flinke honing toets, toast, eigenlijk een echte Graves neus, maar toch een beetje versleten. De mond is daarentegen springlevend, weliswaar geëvolueerd, maar met een mooie spanningsboog, goede lengte en structuur, en fijne complexiteit. Heel mooi en verbazend fris voor de leeftijd.

6
Trimbach - Riesling Clos Ste. Hune 1976
95
Frankrijk >
Alsace >
Alsace Riesling >
Trimbach >
Riesling Clos Ste. Hune >
1976 •
wit -
Riesling
Open wine note in Cellartracker
Eerste neus is een beetje stoffig, met toch wel veel evolutie, maar in het glas ontplooit de wijn en begint het fijne terroir toetsen te tonen, typische mineraliteit, subtiele petrol, maar dan ook honing, zeer grote complexiteit, sousbois. De mond toont zich ouder dan de neus eigenlijk, maar met een enorme intensiteit en zeer grote lengte, wel een mooie structuur, en eigenaardig genoeg toch mooie frisse zuren die het geheel ondersteunen. Dit is natuurlijk geen gewone Riesling, maar een helemaal andere ervaring. Prachtig. En blijft verbeteren in het glas, verbazend.

7
Château Cheval Blanc - Cheval Blanc 1975
95
Frankrijk >
Bordeaux >
Saint-Emilion >
Château Cheval Blanc >
Cheval Blanc >
1975 •
rood -
58% Cabernet Franc 42% Merlot
Open wine note in Cellartracker
Mooie, nog vrij donkere kleur in de kern, maar wel tuilé aan de rand. In de neus een absoluut parfum van secundaire en tertiaire aroma's, fijn gestoofd fruit, rijkelijk leer, fijn kreupelhout, ceder, fijn tabak... Zeer complex en prachtig. In de mond vrij krachtige wijn, mooie lengte, zeer expansief, rond, zeer lang, complex, magnifieke wijn.

8
Château Léoville Barton - Léoville Barton 1937
97
Frankrijk >
Bordeaux >
Saint-Julien >
Château Léoville Barton >
Léoville Barton >
1937 •
rood -
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec
Open wine note in Cellartracker
Een parfum neus weeral van een vochtig herfstbos, met daaronder fijn geëvolueerd rood fruit, zeer terroir allemaal, intense neus ook, diep haast, magnifiek, echt perfect. In de mond een perfecte structuur, met flinke zuren maar dat is geen probleem want die ondersteunen de grote ronde materie erboven. Zeer lang, zeer puur, zeer perfect, zeer zotmakend. Emotie.

9
Domaine de la Romanée Conti - Richebourg 1976
98
Frankrijk >
Bourgogne >
Richebourg Grand Cru >
Domaine de la Romanée Conti >
Richebourg >
1976 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Prachtige oranje kleur met veel focus. In de neus een explosief aromatisch vuurwerk met de intensiteit van een cognac, met laserscherp zoet evolutief fruit, sousbois, zoethout, niet voorstelbaar hoe krachtig... Magnifiek. In de mond begint de smaak eerder discreet, en blijft groeien, met een grote lengte en perfecte structuur, en weer die perfecte focus. Onwaarschijnlijk.

10
M. Chapoutier - Ermitage Le Pavillon 1991
97
Frankrijk >
Rhône >
Hermitage >
M. Chapoutier >
Ermitage Le Pavillon >
1991 •
rood -
100% Syrah
Open wine note in Cellartracker
Dit is natuurlijk helemaal wat anders na de DRC Richebourg 1976... Maar deze wijn heeft daar geen angst van. Diep donker fruit met mooie violetjes er boven, mineraliteit, fijn hout, zeer diep. In de mond zeer krachtig maar met perfecte finesse en complexiteit, magnifieke wijn, keer op keer, niet bruut na de Richebourg.

11
Château Bouscaut - Bouscaut 1926
90
Frankrijk >
Bordeaux >
Pessac-Léognan >
Château Bouscaut >
Bouscaut >
1926 •
rood -
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec
Open wine note in Cellartracker
Eerste neus echt Roquefort, verdwijnt wel wat maar dit is toch een serieuze stap terug, eronder zit wel fijne sousbois en geëvolueerd fruit, maar dit is iets te oud. In de mond opnieuw die lactische toets, fluwelig geheel maar helemaal niet dezelfde spanningsboog van de vorige wijnen. Toch wel interessant, en verbetert duidelijk ook in het glas. Het lactische verdwijnt volledig. En dus redelijk mooi bij de laatste slok.

12
Château Trotanoy - Trotanoy 1994
92
Frankrijk >
Bordeaux >
Pomerol >
Château Trotanoy >
Trotanoy >
1994 •
rood -
85% Merlot, 15% Cabernet Franc
Open wine note in Cellartracker
Zeer intense neus van prachtig explosief donkerrood fruit, fijn hout, complex, geeft duidelijk nog niet alles. In de mond zeer krachtig, goede intensiteit, maar nog niet de complexiteit die nog kan komen met verdere evolutie, in de afdronk een beetje een groene en drogende kant.

13
Château d'Yquem - Yquem 1950
95
Frankrijk >
Bordeaux >
Sauternes >
Château d'Yquem >
Yquem >
1950 •
zoetwit -
Semillon, Sauvignon Blanc
Open wine note in Cellartracker
In de neus een onwaarschijnlijk intense concentratie van zeste d'orange, pure marmelade, peperkoek ook, zo diep en eindeloos, magnifiek. In de mond eigenlijk iets ruwer dan de neus liet vermoeden, eerder intens dan wel op finesse, maar een magnifiek voorbeeld van een oude Yquem.


© Vinotopia 2001-2024