Euryanthe feestavond 2017 in Het Fornuis - en proefnota 5000 op Vinotopia...

Wanneer:
Waar:
Met wie:
5/01/2017
Fornuis
Herwig, Guy, Kristof, François, Thomas, Jean-Paul, Jozef, Vincent, Ive, Michiel

Ik zou Donald Trump moeten inhuren als notanemer bij de Euryanthe feestavonden (bedankt voor de tip, Vincent). Enkel hij heeft zo'n rijk arsenaal aan superlatieven (HUUUUGHE! ENORMOUS! FANTASTIC! INCREDIBLE! GIGANTIC!) dat mogelijk voldoende is om de heerlijke reeks wijnen te omschrijven die we dit jaar weer mochten proeven.

Ik ga de reeks niet afgaan, ik zou zeggen lees de superlatieven in de nota's van de wijnen, ik heb moeite gedaan. Kijk ook terloops naar de scores, zegt ook wel wat lijkt me. Niet?

Mijn wijn van de avond was de majestueuze Pichon Comtesse 1982 uit magnum. Als deze wijn in vorm is, dan is die van een andere planeet. Of was het toch de Rousseau Chambertin 2002? Of is dat mijn Bourgogne hart dat spreekt? C'est le Champs de Bertin qui m'enchante?

(Die Rousseau Chambertin 2002 is trouwens proefnota 5000 op Vinotopia. De oudste nota is van 6 april 2001 - 5753 dagen tussen die 2 data. Dus da's ongeveer een proefnota per dag? Nou...)

Doe ik dan die andere prachtige wijnen niet te kort, zowel in wit als rood? Ach. Ho maar, verder niks zeggen over de Montrachets? De Coche-Dury Corton-Charlemagne? De prinselijke parade uit de Rhône vallei? Lees. De. Nota's.

En wat dan met de oudjes op het einde? Wat een elegantie en complexiteit. Een magistrale Yquem uit 1929, het jaar waarin voor het eerst de Oscars werden uitgereikt, Capone heerst in Chicago (Saint Valentine Day's Massacre), en speciaal voor Jozef, het Verdrag van Lateranen werd getekend. Deze druiven werden geplukt eind september, weet Michael Broadbent te vertellen, want het was een erg warm jaar. Da's ongeveer een maand voor de crash op Wall Street, om het even te kaderen (the Dow staat dan op zijn maximum, 381 punten, jaja Thomas). Bij zijn laatste proefnota uit 1988 schrijft Broadbent over deze wijn: "at least 50 more years left", en dat wil ik direct geloven. En meer ook nog.

Dan een prachtige Madeira uit 1880... het jaar waarin de Boerenoorlog woedde in Zuid-Afrika, W.C. Fields werd geboren en Thomas Alva Edison de gloeilamp patenteerde.

De gloeilamp.

Wel, wij hebben die avond ook het licht gezien.

1
Moët & Chandon - Dom Pérignon 2002
96
Frankrijk >
Champagne >
Champagne >
Moët & Chandon >
Dom Pérignon >
2002 •
schuim -
Chardonnay, Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Zeer jonge neus met fris wit fruit, licht floraal, zeer fijne toast, witte bloemen, complex en nog ontplooiend. De mond heeft een redelijk strakke attaque, met mooie expansie en balans, zeer goede lengte, grote finesse, heel mooi.

2
Pierre-Yves Colin-Morey - Montrachet 2009
97
Frankrijk >
Bourgogne >
Montrachet Grand Cru >
Pierre-Yves Colin-Morey >
Montrachet >
2009 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Een waxy neus met een boisé toets verraadt dat de wijn nog erg jong is, mooi strak wit fruit en citrus aroma's, prachtige materie maar moet nog goed integreren. De mond heeft een volle attaque, expansie naar een zeer grote vloeiende (haast olieachtige) materie, prachtige lengte en balans, zeer mooi strak maar echt nog jong.

3
Bouchard Père & Fils - Montrachet 2008
97
Frankrijk >
Bourgogne >
Montrachet Grand Cru >
Bouchard Père & Fils >
Montrachet >
2008 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Zeer geconcentreerde neus, zeer complex rijp wit fruit, rijpe citrus, prachtige nootjestoets, mineraal, magnifiek. De mond heeft een strakke attaque, prachtige expansie maar blijft redelijk strak (strakker dan ik initieel verwachte na de attaque), prachtige lengte en balans, zeer mooi maar ook nog erg jong.

4
Château d'Antigny - Montrachet 1994
91
Frankrijk >
Bourgogne >
Montrachet Grand Cru >
Château d'Antigny >
Montrachet >
1994 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Likeurachtige neus, caramel toets en een beetje volatiel, wel complex, konfijt, nootjes, boeiend. De mond valt wat magerder uit dan de neus liet verhopen, niet heel expansief of lang, de stevige zuren verstoren een beetje de balans.

5
Coche-Dury - Corton Charlemagne 2005
97
Frankrijk >
Bourgogne >
Corton Charlemagne Grand Cru >
Coche-Dury >
Corton Charlemagne >
2005 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Complex rijp wit fruit, nootjes, kweepeer, mineraal, fijn hout, mooie ontplooide neus. De mond heeft een strakke attaque maar direct een crescendo expansie, zeer grote lengte en balans, topwijn.

6
Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande - Pichon Longueville Comtesse de Lalande 1982
99
Frankrijk >
Bordeaux >
Pauillac >
Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande >
Pichon Longueville Comtesse de Lalande >
1982 •
rood -
45% Cabernet Sauvignon 35% Merlot 12% Cabernet Franc 8% Petit Verdot
Open wine note in Cellartracker
Uit magnum. Een prachtig pure, geëvolueerde neus, fijn ceder, rijp rood fruit, prachtig kreupelhout, zeer complex en met enorme finesse. De mond heeft een zuivere, ragfijne maar perfect krachtige attaque, super expansie met magnifieke balans en zeer lang. Quasi perfecte wijn. Wat een genot.

7
Armand Rousseau - Chambertin 2002
99
Frankrijk >
Bourgogne >
Chambertin Grand Cru >
Armand Rousseau >
Chambertin >
2002 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Zeer zuivere pinot neus, rijp en rond, tussen jeugdige spanning en beginnende evolutie, mooi puur rood fruit, terroir, complex, sousbois, zalig. De mond heeft een prachtige attaque met heerlijke textuur, een super balans en perfecte lengte, gewoon magnifiek.

Dit is de 5000ste proefnota op Vinotopia! Ik kan mij bezwaarlijk een betere wijn voorstellen om die ereplaats te nemen... :-)

8
Domaine des Remizières - Hermitage L'Essentiel 2003
92
Frankrijk >
Rhône >
Hermitage >
Domaine des Remizières >
Hermitage L'Essentiel >
2003 •
rood -
100% Syrah
Open wine note in Cellartracker
Een zeer geëvolueerde neus, gemaderiseerd en zoetig, chocoladetoets, wat kreupelhout. De mond heeft een krachtige, zoetige attaque, rijp, een degelijke structuur en behoorlijke lengte. Maar lijkt over zijn top.

9
Jean-Louis Chave - Hermitage 1999
96
Frankrijk >
Rhône >
Hermitage >
Jean-Louis Chave >
Hermitage >
1999 •
rood -
100% Syrah
Open wine note in Cellartracker
Mooie florale aroma's, violetjes, donkerrood fruit, kreupelhout, zeer complex, echt verleidelijk. De mond heeft een strakke maar zeer pure attaque, zeer mooie lengte en balans, niet heel expansief maar wel echt lang. Erg mooi.

10
Henri Bonneau - Châteauneuf-du-Pape Réserve des Célestins 1998
95
Frankrijk >
Rhône >
Châteauneuf-du-Pape >
Henri Bonneau >
Châteauneuf-du-Pape Réserve des Célestins >
1998 •
rood -
Grenache, Syrah, Mourvèdre etc.
Open wine note in Cellartracker
Complexe neus met een hint van boerenjongens (rozijnen in rum, wat negatief is als het overheerst) maar echt niet storend, versmolten rood fruit, bloedappelsien, fijn hout, kruidigheid. De mond heeft een expansieve attaque, mooie balans en lengte, zeer mooi, niet te zoet, lang. Knappe wijn.

11
Domaine du Pégaü - Châteauneuf-du-Pape Cuvée Inspiration 2003
96
Frankrijk >
Rhône >
Châteauneuf-du-Pape >
Domaine du Pégaü >
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Inspiration >
2003 •
rood -
Grenache, Syrah, Mourvèdre
Open wine note in Cellartracker
Zeer complexe neus met rijp rood fruit, kreupelhout, grote elegantie, fijne kruidigheid, zeer mooi allemaal. De mond heeft een expansieve attaque, mooie balans met grote lengte en zeer interessante textuur, heel mooie wijn. Bedenking achteraf: verbazend dat zo'n topcuvée uit 2003 zo'n elegantie heeft, vooral ook omdat de andere topcuvée van Pégaü in 2003, de Da Capo, zeer 'over the top' is, maar dit helemaal niet.

12
Château d'Yquem - Yquem 1929
98
Frankrijk >
Bordeaux >
Sauternes >
Château d'Yquem >
Yquem >
1929 •
zoetwit -
Semillon, Sauvignon Blanc
Open wine note in Cellartracker
Aroma's van zeer oude, rijpe zeste, caramel, kreupelhout, enorm complex, prachtig gewoon. De mond heeft een enorme fraicheur in de attaque, super structuur, balans en lengte, zeer zuiver en helemaal niet zwaar, ook niet echt zoet meer, "le vin à mangé son sucre" zoals een Elzasser boer mij ooit uitlegde wat er gebeurt met de beste oude zoete wijnen, en dit is de absolute top. Magnifiek.

13
Companhia Vinicola da Madeira - Malmsey 1880
97
Portugal >
Madeira >
Madeira >
Companhia Vinicola da Madeira >
Malmsey >
1880 •
zoetwit -
Malmsey
Open wine note in Cellartracker
Aroma's van koffie, moka, javanais gebak, amandel, heel zuiver allemaal. De mond heeft een erg zuivere attaque, zeer puur, heel mooie lengte en balans, redelijk droog van aspect, magnifieke wijn. Achteraf: en dat voor die leeftijd...


© Vinotopia 2001-2024