Euryanthe 60ste verjaardag van de Voorzitter - Deel 2

Wanneer:
Waar:
Met wie:
15/10/2019
Euryanthe
Herwig, Guy, Jean-Paul, Thomas, Vincent, Kristof, Jozef, Michael, Ive, Michiel

Dit is een proeverij zoals je er niet veel meemaakt. Maar voor de zestigste verjaardag van de Voorzitter van Euryanthe mochten alle stoppen los. Want ik weet niet hoe ik het anders moet beschrijven.

Want dit is ook de eerste proeverij die ik ooit meemaakte dat ik geen enkele wijn onder de 95 scoorde. En 3 perfecte scores (dat was erg lang geleden). Goed, da's natuurlijk subjectief en onze opinies zullen wel verschillen, maar ik betwijfel dat eender welke rechtgeaarde wijnamateur hier een moment van zwakte in deze reeks had gevonden.

Het begon al met de champagne... Want de 2 topcuvées van Krug uit hetzelfde jaar naast elkaar, al meegemaakt? Ik niet alvast. Zo fris, nerveus, jong nog de Clos du Mesnil, zo ronder en rijper, voller de Clos d'Ambonnay, met een lichte voorkeur voor deze laatste. Prachtig.

Op naar wit. Kan er een fles volgen op zo'n champagnes? Ja hoor, en zeker als die gemaakt wordt door Klaus-Peter Keller, de koning van de Riesling. Wat een wijn is die Pettenthal GG 2017! Een brok mineraliteit, enorme body, onbeschrijflijke balans... De perfectie benaderend.

Wat dan? O ja, Coche-Dury Meursault Perrières 2009, zeer vlot en rond drinkend, als een eerbiedig opstapje voor de echte koningin van witte Bourgogne: Lalou Bize-Leroy. De d'Auvenay Chevalier-Montrachet 2004 is niet van deze wereld, dat is die avond bewezen. Grootste witte wijn die ik ooit dronk.

Daarna volgde een absoluut wijn-curiosum: een Montrachet uit 1929 in een botteling van hotel/restaurant Maxim's in Parijs, die eerder proefde als een oude Sauternes dan een gerijpte Bourgogne - iets dat niet vreemd was in die tijd. Had duidelijke botrytis toetsen en zeer duidelijke restsuiker. Toen deze wijn geoogst werd, sprongen de eerste bankiers uit de vensters in Wall Street. Wat een gedachte.

Op naar rood... Met een DRC trio. Twee prachtige 1990s, een Echézeaux die eerst moest openkomen in het glas (rook zo bizar in het begin dat een niet genaamd Euryanthe lid uit de Kempen prompt zijn glas wegkapte tot zijn groot verdriet achteraf...) maar dan mooi ontplooide, en een erg fijne maar krachtige Richebourg. Die twee werden gevolgd door een haast perfecte La Tâche 1991, zo'n miskend jaar in Bourgogne, alles nog iets meer in superlatief.

Maar ook die DRC's moesten voor mij de duimen leggen voor hun vroegere aandeelhouder, de koningin ook van de rode Bourgogne, opnieuw die sakkerse Lalou Bize-Leroy. De eerste perfectie in rood voor mij die avond was haar 1999 Clos de la Roche. Open maar nog steeds mysterieus, een minerale kern, zuiver en pure focus, en zeer emotioneel. Perfectie.

De 2005 Le Pin proefde na zo'n verfijning een beetje bruut, maar dat had zeker met het jaar te maken, deze wijn kan zeker nog wat tijd gebruiken. De Mission-Haut-Brion 1975 toonde perfect wat zo'n beetje extra tijd doet met een grote Bordeaux - het brengt klasse, emotie, complexiteit die in de jeugd bedekt is. Super.

Op naar de noordelijke Rhône om de rode reeks met een knal van een orgelpunt te eindigen. Een zeer fijne en complexe Guigal La Landonne 1991, in andere proeverijen de Rhône van de avond, maar nu overklast door de haast tijdloze en super emotionele Hermitage La Chapelle 1978. De derde perfecte score. Waarom zijn alle wijnen niet zo? En kan dat eerbiedige domein nog steeds zo'n wijnen maken? Ik zou het wel eens willen verkennen.

Dan een toch gewaagde maar zeer geslaagde gok: 2 oude Yquems, uit hetzelfde jaar... Maar volledig anders van profiel. De eerste een meer klassieke oude Sauternes (en meer in lijn met een eerdere proefnota die ik er van maakte), met dat duidelijk drogend kader waar de voormalig zoete materie perfect in past; de tweede veel zoeter, minder die tannine-indruk, verfijnd. Maar toch ging mijn voorkeur naar de eerste, al was ik niet in de meerderheid.

Afsluiten? In stijl meneer. Met een wijn uit 1850. Toen Victoria koningin van Engeland was, en de Nationale Bank van België werd gesticht. Deze Madeira Verdelho heeft het al die tijd prima overleefd, en was de perfecte apotheose. Wat een avond! Dankbaarheid en eerbied zijn de perfecte woorden om dit te omschrijven.

1
Krug - Clos du Mesnil 2002
96
Frankrijk >
Champagne >
Champagne >
Krug >
Clos du Mesnil >
2002 •
schuim -
100% Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, intens.
Aroma's: roostergeuren, wit fruit, gist, floraal, bessen, complex.
Smaak: krachtige attaque, strak, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, grote lengte. Zeer complex. Proeft nog erg jong.

2
Krug - Clos d'Ambonnay 2002
97
Frankrijk >
Champagne >
Champagne >
Krug >
Clos d'Ambonnay >
2002 •
schuim -
100% Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, diep.
Aroma's: vol, wit fruit, toast, gist, briochetoets, krijt, rijp, houttoets.
Smaak: zeer krachtige attaque, vrij rond, mooie spanning, prachtige expansie, prachtige balans, grote lengte. Zeer krachtig, enorme expansie. Prachtig. Drinkt makkelijker dan de vorige. Onwaarschijnlijke champagne.

3
Weingut Keller - Niersteiner Pettenthal Riesling Großes Gewächs Auction 2017
98
Duitsland >
Rheinhessen >
>
Weingut Keller >
Niersteiner Pettenthal Riesling Großes Gewächs Auction >
2017 •
wit -
Riesling
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, diep.
Aroma's: complex, mineraal, kruidig, apotheek, wit fruit, supercomplex.
Smaak: zeer krachtige attaque, strak, zeer mooie spanning, prachtige expansie, perfecte balans, zeer grote lengte. Fenomenaal, mind blowing.

4
Coche-Dury - Meursault 1er Cru Les Perrières 2009
96
Frankrijk >
Bourgogne >
Meursault 1er Cru >
Coche-Dury >
Meursault 1er Cru Les Perrières >
2009 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Neus: complex, intens.
Aroma's: kruidig, wit fruit, menthol, mineraaltoets, vuursteen, houttoets.
Smaak: krachtige attaque, vrij rond, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, zeer grote lengte. Zeer lang, zeer vineus. Mooi open.

5
Domaine d'Auvenay - Chevalier-Montrachet 2004
100
Frankrijk >
Bourgogne >
Chevalier-Montrachet Grand Cru >
Domaine d'Auvenay >
Chevalier-Montrachet >
2004 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, diep.
Aroma's: vuursteen, houttoets, wit fruit, rijp fruit, wit fruit, aansteker, supercomplex, mineraal, veellagig.
Smaak: zeer krachtige attaque, vrij rond, mooie spanning, prachtige expansie, perfecte balans, zeer grote lengte. Enorme emotie. Prachtige wijn. Nee, perfecte wijn. Grootste witte wijn die ik al dronk.

6
Maxims - Montrachet 1929
95
Frankrijk >
Bourgogne >
Montrachet Grand Cru >
Maxims >
Montrachet >
1929 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Neus: complex, intens.
Aroma's: zeste, gedroogd, bergamot, kruidig, apotheek.
Smaak: krachtige attaque, wat zoetig, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, grote lengte. In de neus lijkt het oude Sauternes. In de mond echt zoetig, zeer speciaal.

7
Domaine de la Romanée Conti - Echézeaux 1990
95
Frankrijk >
Bourgogne >
Echézeaux Grand Cru >
Domaine de la Romanée Conti >
Echézeaux >
1990 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Neus: redelijk complex, vol.
Aroma's: bosgrond, rijp fruit, rood fruit, kreupelhout, pinot-fruit, complex.
Smaak: matig krachtige attaque, strak, mooie spanning, mooie expansie, mooie balans, grote lengte. Neus eerst bizar en in het begin moeilijk maar komt dan mooi open in het glas.

8
Domaine de la Romanée Conti - Richebourg 1990
97
Frankrijk >
Bourgogne >
Richebourg Grand Cru >
Domaine de la Romanée Conti >
Richebourg >
1990 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, diep.
Aroma's: bosgrond, pinot-fruit, supercomplex, kreupelhout, rijp fruit, volumineus.
Smaak: krachtige attaque, vrij rond, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, grote lengte. Prachtig volume en expansie .

9
Domaine de la Romanée Conti - La Tâche 1991
99
Frankrijk >
Bourgogne >
La Tâche Grand Cru >
Domaine de la Romanée Conti >
La Tâche >
1991 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, diep.
Aroma's: complex, bosgrond, kreupelhout, zoetig, rijp, rood fruit, fluweel, complex.
Smaak: zeer krachtige attaque, strak, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, zeer grote lengte. Krachtig, strak maar zoet, een combinatie van ernst en speelsheid.

10
Domaine Leroy - Clos de la Roche 1999
100
Frankrijk >
Bourgogne >
Clos de la Roche Grand Cru >
Domaine Leroy >
Clos de la Roche >
1999 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, diep.
Aroma's: intens, complex, diep, bosgrond, pinot-fruit, donkerrood fruit, superlatief.
Smaak: zeer krachtige attaque, strak, zeer mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, zeer grote lengte. Prachtige wijn, super diep en complex. Perfect gewoon.

11
Château Le Pin - Le Pin 2005
96
Frankrijk >
Bordeaux >
Pomerol >
Château Le Pin >
Le Pin >
2005 •
rood -
Merlot, Cabernet Franc
Open wine note in Cellartracker
Neus: complex, intens.
Aroma's: intens, frivool, donkerrood, houttoets, cassis, eik.
Smaak: krachtige attaque, strak, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, grote lengte. Nog erg jong. Balans en kracht.

12
Château La Mission Haut Brion - La Mission Haut Brion 1975
96
Frankrijk >
Bordeaux >
Pessac-Léognan >
Château La Mission Haut Brion >
La Mission Haut Brion >
1975 •
rood -
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, ...
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, diep.
Aroma's: cassis, donkerrood fruit, kreupelhout, lead pencil, kruidig, kruidnagel, apotheek, supercomplex.
Smaak: krachtige attaque, strak, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, grote lengte. Super neus, vrij strak in de mond.

13
E. Guigal - Côte Rôtie La Landonne 1991
96
Frankrijk >
Rhône >
Côte Rôtie >
E. Guigal >
Côte Rôtie La Landonne >
1991 •
rood -
Syrah
Open wine note in Cellartracker
Neus: complex, intens.
Aroma's: donkerrood, complex, diep, cassis, houttoets, superfruit.
Smaak: krachtige attaque, strak, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, grote lengte. Prachtig, proeft nog jong.

14
Paul Jaboulet Ainé - Hermitage La Chapelle 1978
100
Frankrijk >
Rhône >
Hermitage >
Paul Jaboulet Ainé >
Hermitage La Chapelle >
1978 •
rood -
100% Syrah
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, intens.
Aroma's: tabak, rijp fruit, roostergeuren, rood fruit, vleesgeur, thee, kruidigheid, bloedappelsien, mineraal, topfinesse.
Smaak: zeer krachtige attaque, strak, mooie spanning, prachtige expansie, prachtige balans, zeer grote lengte. Prachtige wijn, een zeer grote emotie.

15
Château d'Yquem - Yquem 1937
98
Frankrijk >
Bordeaux >
Sauternes >
Château d'Yquem >
Yquem >
1937 •
zoetwit -
Semillon, Sauvignon Blanc
Open wine note in Cellartracker
Neus: Zeer complex, diep.
Aroma's: specerijen, speculaas, bergamot, zeste, houttoets, kaneel, complex.
Smaak: krachtige attaque, strak, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, zeer grote lengte. Prachtige klassieke balans. Een mooi drogend frame rond een zoet hart.

16
Château d'Yquem - Yquem 1937
96
Frankrijk >
Bordeaux >
Sauternes >
Château d'Yquem >
Yquem >
1937 •
zoetwit -
Semillon, Sauvignon Blanc
Open wine note in Cellartracker
Neus: complex, diep.
Aroma's: exotisch, zeste, bergamot, volatieltoets, houttoets.
Smaak: zeer krachtige attaque, vrij rond, mooie spanning, zeer mooie expansie, mooie balans, grote lengte. Fluweliger en iets zoeter dan de vorige, met voor mij iets minder spanning, maar zeker grote wijn.

17
D'Oliveiras - Verdelho Madeira Reserva 1850
95
Portugal >
Madeira >
Madeira >
D'Oliveiras >
Verdelho Madeira Reserva >
1850 •
zoetwit -
Verdelho
Open wine note in Cellartracker
Neus: complex, intens.
Aroma's: koffietoets, volatieltoets, bergamot, geroosterd.
Smaak: krachtige attaque, strak, mooie spanning, zeer mooie expansie, prachtige balans, grote lengte.


© Vinotopia 2001-2024