Chez Laurent (Parijs) - Bejaarde Bourgognes Boeien Best

Wanneer:
Waar:
Met wie:
12/05/2006
Varia
Michiel

Een vrij speciale proeverij... Mark Squires kwam naar Parijs waar hij een aantal mensen zou ontmoeten en vroeg mij of ik niet afkwam... Zogezegd, zo gedaan. François Audouze had alles geregeld en uit zijn gigantische collectie oude flessen de sterren van de avond meegebracht... Twee rode Bourgognes die meer dan 90 jaar oud zijn maar verre van versleten - magnifiek. Ik was vrij emotioneel rond de Nuits-Saint-Georges 1915 om twee redenen: deze wijn is meer dan waarschijnlijk vooral of zelfs uitsluitend gemaakt door vrouwen; alle mannen zaten aan het front! En in datzelfde jaar is mijn grootnonkel Daniel gesneuveld bij Steenstrate... Ik ken hem enkel van een oude familiefoto waar hij als kleine kwajongen opstaat, een beetje uitdagend met een kattekwaad-gezicht. Maar mijn voorkeur ging lichtjes naar de Chambertin 1913. Daarna nog 2 top-Châteauneufs en 2 interessante Amerikaanse wijnen, en ervoor 2 prachtige witte wijnen... Memorabele mooie en zwoele mei-avond dus op het terras van Restaurent Laurent, met uitzicht op de presidentiële tuinen van het Elysée...

1
Domaine d'Auvenay - Meursault Les Narvaux 2000
95
Frankrijk >
Bourgogne >
Meursault >
Domaine d'Auvenay >
Meursault Les Narvaux >
2000 •
wit -
Chardonnay
Open wine note in Cellartracker
Mooie Meursault neus, erg intens, boterig, nootjes, maar tegelijkertijd een loepzuivere mineraliteit, haarscherp, complex. Mond is erg intens opnieuw, erg lang, met prachtige zuren die alles in balans houden, zo heerlijk. De wijn opent nog meer in het glas. Echt top Bourgogne, en dit uit een zwakker jaar, maar de klasse van Leroy heeft daar geen probleem mee.

2
Trimbach - Riesling Cuvée Frédéric Emile Vendanges Tardives 1983
93
Frankrijk >
Alsace >
Alsace Riesling >
Trimbach >
Riesling Cuvée Frédéric Emile Vendanges Tardives >
1983 •
wit -
Riesling
Open wine note in Cellartracker
Prachtige Riesling neus met zuivere mineraliteit, zeer geparfumeerd, in de stijl van het huis Trimbach. In de mond een erg volle attaque, dan vrij droog voor een Vendanges Tardives (maar het is dan ook Trimbach hé, gekend voor hun droge stijl), mooie lengte, erg mooi geëvolueerd en een perfecte alliantie met de "Araignée de mer dans ses sucs en gelée, crème de fenouil" die dan geserveerd werd.

3
Morin Père et Fils - Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Cailles 1915
94
Frankrijk >
Bourgogne >
Nuits-Saint-Georges 1er Cru >
Morin Père et Fils >
Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Cailles >
1915 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
De neus is eerst een beetje stoffig, maar nadien barst er een feest van secundair fruit los, ondersteund door fijne sous-bois, erg grote finesse. In de mond verrassend vol, mooie ronde attaque met weer die grote finesse, complex, met zeker nog genoeg rondeur, zeer fluwelig, verbazingwekkend zalig. Dit schat je nooit zo oud... Straf dat dit kan voor een Bourgogne! Opnieuw een perfecte alliantie met het gerecht, ditmaal een "turbot aux morilles".
Bedenking achteraf: voor dit millesime zou het domein niet Morin Père et Fils mogen heten, maar meer waarschijnlijk 'Mère et filles', want droevig genoeg zaten toen alle mannen in de loopgraven... Dit is mogelijk een wijn die quasi volledig door vrouwen en oude mannen is gemaakt, in zeer moeilijke omstandigheden.

4
Jules Renier - Chambertin 1913
96
Frankrijk >
Bourgogne >
Chambertin Grand Cru >
Jules Renier >
Chambertin >
1913 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Neus erg fijn en etherisch, zoals een rijpe Armand Rousseau Chambertin, mooie secundaire kerstoetsen, diep en complex. In de mond erg vol en expansief, mooi geouderd, erg zuiver, lang, rond het proeft echt zoals een Rousseau Chambertin van misschien 20 of 30 jaar oud... Alleen is deze wijn er... 93! Ik sta paf. Als je een goed gerijpte fles van zo'n wijn mag drinken sta je toch echt te kijken. Memorabel. Zalig.

5
Marcassin Vineyards - Marcassin Vineyard Pinot Noir 2001
92
USA >
California >
Sonoma Coast >
Marcassin Vineyards >
Marcassin Vineyard Pinot Noir >
2001 •
rood -
Pinot Noir
Open wine note in Cellartracker
Griottes in de neus, niet te geloven hoe intens, super zuiver fruit, enorme focus. In de mond niet té zoet, maar wel wat snoepjes en een beetje monolitisch. Erg vol en rijk, prachtig gemaakt, maar onmiskenbaar West Coast Pinot, en een beetje een cultuurshock na de 2 vorige wijnen!

6
Domaine du Pégaü - Châteauneuf-du-Pape Cuvée Da Capo 2003
97
Frankrijk >
Rhône >
Châteauneuf-du-Pape >
Domaine du Pégaü >
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Da Capo >
2003 •
rood -
90% Grenache, 10% CDP Mix
Open wine note in Cellartracker
Donker als de nacht. Neus is bedwelmend, rozijnen (zo typisch bij erg rijpe Grenache), diep rood fruit en herbes de provence, onwaarschijnlijk diep. In de mond enorme concentratie, lengte en diepte, deze wijn blijft duren. Is eigenlijk al enorm makkelijk drinkbaar. Prachtig!

7
Domaine de la Janasse - Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 1998
96
Frankrijk >
Rhône >
Châteauneuf-du-Pape >
Domaine de la Janasse >
Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes >
1998 •
rood -
Grenache, Syrah, Mourvèdre etc.
Open wine note in Cellartracker
Neus een beetje in dezelfde stijl (de rozijnen van superrijpe Grenache), diep rood fruit, enorm diep eigenlijk, deze wijn geeft absoluut nog niet alles, erg complex ook. In de mond niet zo makkelijk en rond als de Da Capo 2003, maar opnieuw zo dik en diep, en toch zeer puur. Toch best nog wat geduld oefenen!


© Vinotopia 2001-2024