Interessante uitleg over premature oxidatie door Pierre Rovani

Via Herwig kreeg ik een interessante website doorgestuurd: http://cloudwine.com/. Hierop staan een aantal video interviews met groten (soms letterlijk, nietwaar mijnheer Cambie?) uit de wijnwereld.

Een van de boeiendste stukjes is een gesprek met Pierre Rovani over premature oxidatie. Deze man was vroeger wijnhandelaar, is daar dan mee gestopt om bij Robert Parker's The Wine Advocate te gaan werken als wijnjournalist, waar hij onder andere Bourgogne als regio voor zijn rekening nam. Hier is hij een paar jaar geleden mee gestopt, om algemeen directeur te worden van Remoissenet, een traditionele Bourgondische négociant, om ze terug meer op het kwalitatieve spoor te krijgen.

Hij legt hier in uit dat door allerhande verschillende redenen een wijn meer kans kan maken op oxidatie. Dit kan bijvoorbeeld komen door te hoge rendementen, te zachte persingen, geen contact met anti-oxidante elementen in de lie of door te lage toevoeging van zwavel. Zo'n wijnen zullen volgens hem altijd oxideren, dat is maar een kwestie van tijd. Maar door heel kleine verschillen tussen de kurken zal de ene fles sneller oxideren dan de andere. Het bekijken waard.